Ana SayfaÇalışma YaşamıBrezilya’da petrol işçileri ’emeklilik reform paketi’ne karşı grevde

Brezilya’da petrol işçileri ’emeklilik reform paketi’ne karşı grevde

HABER MERKEZİ – Brezilya’da devlet işletmesi olan Petroleo Brasileiro SA işçileri, hükümetin emeklilik koşullarını değiştirmeyi amaçlayan yasa tasarısını 24 saatlik grevle protesto ediyor.

Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro liderliğindeki hükümet, kamu maliyesini düzenlemek ve ekonomiyi canlandırmak gerekçesiyle emekli olma yaşını ve işçi katkı payını yükselten bir yasa tasarısı hazırladı.

Ancak söz konusu tasarıya toplumun büyük bir kesimi karşı çıkıyor.

Eleştirilen tasarıya karşı ülke çapında protestolar düzenlenirken, eylemlere destek vermek için petrol işçileri 24 saatlik grev ilan etti.

Reuters’ın haberine göre greve, dokuz ayrı rafineriden işçiler destek veriyor.

Devlet işletmesi olan Petrobras’ın (Petroleo Brasileiro SA) merkezinin yer aldığı Rio de Janeiro’da polis protestoculara gaz bombalarıyla müdahale ederken, ülkenin en büyük şehri olan Sao Paulo’da ise ulaşım metro işçilerinin greve destek vermesi nedeniyle aksadı.

Petrol işçileri, daha önce de ülkenin en büyük petrol işletmesi olan Petrobras’ın özelleştirilmesine karşı eylemdeydi.

Öte yandan ’emeklilik reformu’, Bolsonaro’nun seçim kampanyası sırasındaki vaatlerinden biriydi.

Bolsonaro hakkında

Ülkedeki son seçimde Sosyal Liberal Parti’nin aşırı sağcı adayı Jair Bolsonaro, İşçi Partisi’nin solcu adayı Fernando Haddad’ı oyların yüzde 55’ini alarak geride bırakmış, 1 Ocak 2019 tarihinde göreve başlamıştı.

Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro, suçlulara ‘normal insanlar’ gibi muamele edilemeyeceğini dile getirerek insan hakları gruplarının tepkisini üstüne çekmişti.

Polise suçluları vurma izni verilmesi gerektiğini savunan Bolsonaro, idam cezasını da ülkede yeniden uygulamaya koymak istiyor.

Kadınlara, LGBTİ+’lara ve siyahlara yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi açıklamalarıyla tanınan Bolsonaro aynı zamanda askeri diktatörlük dönemindeki işkenceleri ve cinayetleri savunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'de siyah genç vurularak öldürüldü, halk sokağa çıktı
Sonraki Haber
Gazeteci Ozan Kaplanoğlu tahliye edildi