Ana SayfaKültür-SanatBu sergide ‘biz buradayız’ diyen özneleri göreceksiniz: “Queer Balesi”

Bu sergide ‘biz buradayız’ diyen özneleri göreceksiniz: “Queer Balesi”

HABER MERKEZİ – İzmir’de 17 Haziran’da başlayacak olan Onur Haftası kapsamında düzenlenecek “Queer Balesi” isimli fotoğraf sergisinde, Onur Yürüyüşleri’nde çekilen 30 fotoğraf yer alıyor. Seçkiyi hazırlayan Ateş Alpar, sergide “yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, ‘biz buradayız’ diyen özneleri göreceksiniz” diyor.

Bu yıl 7.’si düzenlenecek olan İzmir LGBTİ+ Onur Haftası, 17-23 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

Hafta boyunca atölye, panel ve konserler katılımcıları bekliyor.

Onur Haftası kapsamında yapılacak etkinliklerden biri de Queer Balesi (Queer Ballet) isimli fotoğraf sergisi.

17 Haziran’da kapılarını açacak olan sergi, Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlenen Onur Yürüyüşleri’nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.

Ateş Alpar’ın kaleme aldığı serginin tanıtım bülteni ise şöyle:

LGBTİ+ mücadelesinin önemli bir parçası olan Onur Haftası her yıl Stonewall ayaklanmasının (28 Haziran 1969) yıl dönümüne denk gelen tarih aralığında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilir.
Stonewall Inn adlı barda, şiddet ve ayrımcılığa maruz kalan eşcinsellerin kendilerine yönelik dışlayıcı ve denetleyici baskı mekanizmalarına dayanamayıp polisi, o gün o barda hapsetmesi ile başlayan ve o hafta içinde sokaklarda bir direnişe dönüşen bu ayaklanma, dünyanın her yerinde Onur Haftası adıyla anılır.
Stonewall ayaklanmalarıyla beraber cinsellik felsefesi, cinsiyet çalışmaları ve etkinlikler artış göstermiş, ayrımcı uygulamalar ve söylemlere karşın yasaların gözden geçirilmesi gibi bir çok kazanım elde edilmiştir.
Kuşkusuz bu kazanımların hiçbiri kolayca elde edilmedi. İktidarların normatif değerleri, temsil kodlarını şekillendirerek üretmesi sonucu baskılayıcı bir işlev görmesiyle lubunlar genel olarak heteronormatif şiddete maruz kalmaya devam etmektedir.
Toplumsal hayatta yatay ve dikey olarak gerçekleşen ilişkilenmelerin tümünü dolaşan bir ağ olarak iktidar, meşru görülen kadınlık ve erkeklik kategorilerinin dışındaki her tür cinsel yönelim ve kimliği sapkın olarak kodlamış; lubunları heteroseksist dünyanın onaylanmış şiddetine maruz bırakmaya devam ettirmiştir.
Dolayısıyla hem Türkiye’de hem de dünyada lubunlar ya sahte bir kimliği devam ettirmenin gerginliğini duyumsarlar ya da öznelliklerini kazanmış bireyler olarak gündelik yaşamlarının tümünü bir direniş sahası olarak yaşamaya devam ederler.
Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri çeşitli gerekçelerle ama en temelde politik nedenlerle yasaklı olmasına rağmen bir çok direniş temasıyla ve etkinliklerle var kalma mücadelesi veriyor.
Bu fotoğraf sergisi buradan yola çıkarak, 5 yıldır Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlenen Onur Yürüyüşleri’nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.
Alanları terk etmeyen, baskıya ve heteronormatif tahakküme karşı konum alan ve onu aşan lubunların ve onların destekçilerinin görünür/duyulur olma çabalarının kayıt altına alındığı bu sergi, onların mücadelelerinin bir manzarasını çizmektedir: dans eden bir bedenin estetize hareketi kadar sınır esnetici ve o esnekliğin açtığı imkânlar doğrultusunda ele avuca sığamayacak, tutulamayacak, hapsedilemeyecek kadar queer!
Bu yüzden sergi boyunca bibergazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgarın yardımıyla doğaya salınan lgbti bayraklarını, uçuşan bedenleri, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, “biz buradayız!” diyen özneleri göreceksiniz.


Sergi ismi: “Queer Ballet” (Queer Balesi)
Sergi tarihi: 17-23 haziran
Yer: No: 203
Adres: Büyük Kardıçalı Han, No:4 K:2/203 Cumhuriyet Bulvarı Konak/İZMİR

İzmir LGBTİ+ Onur Haftası programının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li eski milletvekili Ferhat Encu tahliye edildi
Sonraki Haber
Avukatları Öcalan’ın mektup ve mesajlarını paylaştı