Ana SayfaEkonomiCari açık rakamları açıklandı

Cari açık rakamları açıklandı

HABER MERKEZİ – Cari denge, Nisan ayında 1.3 milyar dolar açık verdi. Beklenti 1.5 milyar dolardı. 12 aylık açık ise 8.63 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası, Nisan ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Buna göre Nisan’da cari işlemler açığı, önceki yılın aynı ayına göre 4 milyar 263 milyon dolar azalarak 1 milyar 334 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Beklentiler cari açığın 1.5 milyar dolar olmasıydı.

Ocak-Nisan döneminde cari açık 3.3 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığı ise 8 milyar 634 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Cari işlemler dengesi, dört ay fazla verdikten sonra Ocak, Şubat ve Mart aylarında açık vermişti.

Ekonomik etkinlikteki yavaşlama ve TL’deki değer kayıplarının ithalatı pahalı hale getirmesiyle cari işlemler hesabı son aylarda ya fazla veriyor ya da açık sınırlı oluyor.

“Açığı kapamak için rezervlerden 2 milyar dolar harcandı”

Cari denge rakamlarını Twitter üzerinden değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, açığın kapatılması için dört ayda rezervlerden 2 milyar dolar kullanıldığına dikkat çekti.

“Ekonomi küçülürken ilk 4 ayda cari denge yine 3,3 milyar dolar açık verdi. Nisan açığı 1,3 milyar dolar. 2018 ilk 4 ayda 19 milyar dolar yabancı kaynak girmişti, 2019 ilk 4 ayda 2 milyar dolara düştü. Onun da çoğu gayrimenkul satışı. Cari açığı kapamak için 4 ayda rezervlerden 2 milyar dolar harcandı.”



Önceki Haber
"Dünyanın en pahalı Cumhurbaşkanı bizde" paylaşımı yapan kişiye 2 yıl 4 ay hapis
Sonraki Haber
4 aylık hamile olan Melek Yılmaz evli olduğu erkek tarafından öldürüldü