Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: ABD’den hangi açıklama gelirse gelsin biz S-400’ü aldık

Çavuşoğlu: ABD’den hangi açıklama gelirse gelsin biz S-400’ü aldık

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımının müzakereye açık olmadığını belirterek, “ABD’den hangi açıklama gelirse gelsin biz S-400’ü aldık” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımının müzakereye açık olmadığını ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi:

“ABD’nin S-400’lerle ilgili bu tutumunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Türkiye özgür ve bağımsız bir devlettir. Türkiye ABD’nin bir ürünü ‘al’ dediğinde alacak, ‘Alma’ dediğinde almayacak bir ülke değildir. Hangi yaptırım olursa olsun, hangi açıklama gelirse gelsin biz S-400’ü aldık.
“Türkiye’nin acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacı var. NATO Türkiye hava sahasının sadece yüzde 30’unu koruyor. Biz kendi güvenliğimiz için kendi ihtiyacımızı karşılamak durumundayız. Keşke ABD’den alabilseydik.
“Trump ile Cumhurbaşkanımız konuşacak. Trump’la konuşulduğunda Trump durumu gayet iyi anlıyor ama ABD’den her zaman olduğu gibi farklı farklı sesler geliyor.”

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” demişti.

Erdoğan ayrıca S-400’lerin Temmuz ayı ortasında teslim edileceğini açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
21 kişi hayatını kaybetmişti: Yeşilyurt Apartmanı davası ertelendi
Sonraki Haber
Mersin'de tren minibüse çarptı: Bir kişi yaşamını yitirdi, dört yaralı var