Ana SayfaGüncelCevap hazırlanıyormuş: Akar’dan Shanahan mektubuna 1 hafta sonra ilk tepki

Cevap hazırlanıyormuş: Akar’dan Shanahan mektubuna 1 hafta sonra ilk tepki

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Akar, ABD’nin Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanacağı yönünde tehditler içeren ABD Savunma Bakanı Vekili Shanahan imzalı mektupla ilgili 7 gün sonra ilk kez konuştu. Mektubun “müttefiklik ruhuna uygun olmadığını” söyleyen Akar, henüz cevap verilmeyen mektup için “gerekli çalışmaların yapıldığını, cevabı hazırladıklarını” da ekledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın S-400 kriziyle ilgili ‘yaptırım mektubu’na ilişkin günler sonra ilk kez konuştu.

Akar, “(Shanahan’ın mektubu) Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını gördük. Gerekli çalışmaları yapıyor, cevabı hazırlıyoruz” dedi. Yani henüz mektuba direkt bir cevap verilmiş değil.

7’nci Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Savunma Bakanları Üçlü Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Azerbaycan’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, yarın ABD Savunma Bakanı Vekili ile telefonda görüşeceğini söyledi.

Akar ayrıca Shanahan ile ay sonunda Brüksel’de bir araya gelmeyi ‘planladıklarını’ da kaydetti.

Shanahan mektupta ne diyor?

Shanahan söz konusu mektupta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planıyla ilgili sert ifadeler kullanıyor.

Foreign Policy dergisinin ele geçirdiği mektupta, “Türkiye S-400 teslimatını kabul ettiği takdirde F-35 almayacaktır. S-400 tutumunuzu değiştirme seçeneğiniz halen bulunmaktadır” ifadesi bulunuyor.

S-400 tutumunun değiştirilmemesi durumunda ise bunun “istihdamda, milli gelirde ve uluslararası ticarette kayıplara neden olacağı”  vurgulanıyor.

Shanahan tarafından Akar’a gönderilen mektupla ilgili Akar günlerdir sessizliğini korurken, Milli Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada sadece “Shanahan tarafından Bakan Akar’a iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan bir mektup gönderildi” denilmişti.

[Shanahan’ın Akar’a gönderdiği mektubun tam metnini gazeteci Murat Yetkin’in kişisel bloğundaki çeviri ile okuyabilirsiniz.]

1964 tarihli “Johnson Mektubu” gibi

Söz konusu mektup, Türkiye basınında gazetecilere ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına direkt olarak “Johnson mektubu”nu hatırlatıyor.

Dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson’ın 5 Haziran 1964’te İsmet İnönü’ye yazdığı “Sovyetler uyarısı” içerikli mektup ile Pentagon’un 6 Haziran 2019’da Hulusi Akar’a yazdığı mektup arasında benzerlikler var.

Konuyla ilgili iki mektubu karşılaştıran bianet’in derlediği haberde, “İki mektuptaki ortak nokta sorunun o zamanın Sovyetler Birliği, 2019’un Rusya’sında kilitlenmesi” deniliyor.

Kolaj: bianet

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi ise S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Rusya ise dün yaptığı açıklamada anlaşma çerçevesinde S-400 hava savunma sistemlerini temmuz ayında Türkiye’ye teslim etmeye başlayacağını duyurdu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meksika'da bir gazeteci cinayeti daha: Norma Sarabia silahlı saldırıda öldürüldü
Sonraki Haber
Merkez Bankası faizde değişikliğe gitmedi