Ana SayfaGüncelCezaevinden Özgür Amed’in kitabına yasak

Cezaevinden Özgür Amed’in kitabına yasak

HABER MERKEZİ – Diyarbakır D Tipi Cezaevi, Özgür Amed’in “Böbreği Kim Yedi?” adlı kitabını, “kurumu küçük düşürdüğü ve kurumun itibarını zedelediği” gerekçesiyle tutukluya vermedi. Amed, karara tepkili.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi, Özgür Amed’in kaleme aldığı ve cezaevi öykülerinin de yer aldığı “Böbreği Kim Yedi?” adlı kitabı tutukluya vermedi.

Avni Uçar adlı tutukluya bir buçuk ay önce gönderilen kitap, Cezaevi Eğitim Komisyonu’na takıldı.

Cezaevine gönderilen kitapları inceleyen Eğitim Komisyonu, “Böbreği Kim Yedi” kitabında yer alan “Havalandırmadaki Ot” adlı öyküden yola çıkarak, “kurumu küçük düşürdüğü ve itibarını zedelediği” gerekçesiyle kitabı tutukluya vermedi.

Komisyon kararını, kanundaki, “Kurum güvenliğini tehlikeye düşüren haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayın hükümlüye verilmez” gerekçesine dayandırdı.

Kitabın ne toplatma ne de yasaklama kararının bulunduğunu söyleyen yazar Özgür Amed, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada cezaevinin kararına tepki gösterdi.

Birçok cezaevinde tutuklulara verilen ve hiçbir “sakınca” bulunmayan kitabın komisyon tarafından engellenmesinin “hiçbir hukuki dayanağının” olmadığını belirten Amed, kararın tamamen keyfi olduğunu vurguladı.

Kitabın şimdiye kadar pek çok cezaevine sorunsuz bir şekilde gittiğini ve hiçbir yerde “sorun” görülmediğini kaydeden Amed, Cezaevlerinde itibar mı vardı da ben onu düşürmeye çalışayım! Her yönüyle trajik bir karar” dedi.

Amed, daha yazmadığı yüzlerce cezaevi hikâyesi olduğunu belirterek, bunları da yazmaya başlayacağını söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’den İstanbul’da ‘belediye pazarlığı’ iddialarına yanıt
Sonraki Haber
Ateşkes gündemdeyken: Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktasına saldırı