Ana SayfaGüncelCizre bodrumlarında eşini kaybeden Lütfiye Duymak’a 3 yıl hapis

Cizre bodrumlarında eşini kaybeden Lütfiye Duymak’a 3 yıl hapis

HABER MERKEZİ – Cizre’deki yasaklı dönemde mahsur kaldıkları bodrumlarda öldürülen isimlerden Mahmut Duymak’ın eşi Lütfiye Duymak hakkında, bir tanık ifadesi gerekçe gösterilerek 3 yıl 1 ay 15 gün ay hapis cezası verildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 20 Mart 2018 tarihinde gözaltına alınan beş çocuk annesi Lütfiye Duymak, 6 günlük gözaltı sürecinin ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Duymak, tutukluluğa yapılan itiraz sonucu bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Cizre’de Aralık 2015’te ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında mahsur kaldıkları bir evin bodrumunda birçok kişiyle birlikte öldürülen 51 yaşındaki Mahmut Duymak’ın eşi Lütfiye Duymak hakkında, daha sonra Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştı.

Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame sonrası başlayan davanın önceki gün ikinci duruşması görüldü.

Duymak’ın katılmadığı duruşmada avukatı Newroz Uysal hazır bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre savcılık, İ.K. adlı kişinin verdiği ifadeleri gerekçe göstererek, Duymak’ın “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.

Avukat Uysal’ın beraat talebinde bulunduğu duruşmada kararını açıklayan mahkeme ise aynı suçlamayla Duymak hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

İstinaf yolunu açık bırakan mahkeme, Duymak hakkında daha önce verilen adli kontrol şartını ise kaldırdı.

Tek delil tanık beyanı

Verilen karar tepki gösteren Duymak’ın avukatı Uysal, dosyadaki tek delilin İ.K. adlı tanık beyanı olduğuna dikkat çekti.

Uysal, soruşturmanın sağlıklı yürütülmediğine ve sorgu aşamasında hukuken sorulmaması gereken sorular sorulduğunu belirtti.

İstinat edilen suçun tarihin belirsiz olduğunu söyleyerek, dosyadaki eksikliklere değinen Uysal, “Maalesef ki tanık ifadeleri gerekçe göstererek, ceza verilmesi son yılların trendi haline geldi. Hukuken beraat etmesi gerektiğini düşündüğümüz onlarca dosyada tanık beyanı esaslı gerekçeler yapılıyor. Üst mahkemeler de bu konuda çok iç açıcı kararlar vermiyor. Mahkeme, hukuk gereği ifadedeki çelişkileri gidermek yerine böylesi bir cezayı verdi” diye konuştu.

Uysal, kararın bozulması için Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvururusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Previous post
Hantaş cinayeti: ATK, kurşunun hangi polisin silahından çıktığını tespit edemedi
Next post
Erdoğan: İki stratejik ortak arasında yaptırım söz konusu olmaz