Ana SayfaGüncelDink Davası’nda 91’inci duruşma: Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler dinlenecek

Dink Davası’nda 91’inci duruşma: Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler dinlenecek

HABER MERKEZİ – Hrant Dink cinayetinden yargılanan kamu görevlilerinin 91’inci duruşmasında mahkemeden MİT’e yanıtlanması istemiyle gönderilen sorulara geri dönüş yapılmadığı öğrenildi. Yarın devam edecek olan duruşmada dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler tanık olarak dinlenecek.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin açılan dördü tutuklu 85 sanıklı davanın 91’inci duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada, sanıklar Ali Öz, Volkan Şahin, Reşat Altay ve Muhittin Zenit hazır bulunurken, bazı tutuksuz sanıklar da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Duruşmada, dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay ve dönemin MİT İstanbul Bölge görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’un hala görevde olup olmadığına ve ifadelerinin alınıp alınmadığına dair MİT Müsteşarlığı’na yazılan yazıya yanıt verilmediği görüldü.

‘Bilmiyorum, hatırlamıyorum’

Duruşmada ilk olarak ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında Çanakkale’de tutuklu bulunan dönemin Trabzon TEM görevlisi Mustafa Kuletaş dinlenildi.

SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlenen Kuletaş, birçok soruyu, ‘yanıtını bilmediği’ veya ‘üzerinden uzun zaman geçtiği’ gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

2004’te Trabzon’daki McDonalds önünde gerçekleşen patlama sorulan Kuletaş, “Terör olayı olarak bize ihbar geldi. Ben büroda kaldım. Olay yerini görmedim. İfade almakla yükümlüydüm. Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’in annesi Huri Hayal ve babası Bahattin Hayal’in ifadesini aldım. Teşhis tutanağını ben hatırlamıyorum” dedi.

Kuletaş, Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu’nun “Yasin Hayal hakkında çalışma yapılan biri miydi?” sorusuna, “Bildiğim kadarıyla değildi” yanıtını verdi.

“Erhan Tuncel’in McDonalds’ın faili olduğuna dair bilgi verilmedi mi size?” şeklindeki soruya “verilmedi” cevabını veren Kuletaş, Bakırcıoğlu’nun “Yasin Hayal’in sorgusuna katıldınız mı?” sorusunu ise “Altında imzam varsa katılmışımdır, yoksa katılmamışımdır” diye yanıtladı.

Tanık: Neyle alakalı çağrıldığımı bilmiyorum

Verilen aranın ardından devam eden duruşmada, tanık olarak üniversite öğrencisi ve dönemin Trabzon Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk’ün ev arkadaşı Muhammed Çağrı Kırmacı dinlenildi.

Kırmacı, beyanlarının başında “Neyle alakalı çağrıldığımı bilmiyorum” dedi.

Mahkeme Başkanı’nın Kırmacı’ya duruşmaya çağrılma gerekçesini anlatması üzerine Kırmacı, “Erhan Tuncel’i üniversite yurdundan tanırım. Trabzon’da yurtta normal olarak tanıyorum. Yasin Hayal’i mahalleden tanıyorum. Yasin Hayal’i mahalle ortamından tanıyorum. Yasin Hayal ile bir kaç oturmuşluğumuz vardır. Diğer isimleri tanımıyorum” diye konuştu.

Kırmacı, Yasin Hayal’in evlerine gelip gittiğini görmediğini öne sürdü.

Ardından Trabzon emniyetinde istihbaratçı olarak görev yapan Muhittin Zenit, “Benim tanıdığım Muhammet Kırmacı’nın babasının Erzurum’da lokman hekim dükkanı olduğunu biliyorum” dedi. Bunun üzerine Kırmacı, “Evet var” dedi.

Zenit, “Yasin Hayal’e dair Muhammet Çağrı Kırmacı’ndan istihbarat istedim” iddiasında bulundu. Kırmacı da, “Ben tanımıyorum. Benden bilgi istenmedi. Ben Muhittin diye bir polis tanıyorum. Nerede tanıştığımızı söyleyebilir mi?” diye sordu.

Muammer Güler dinlenecek

Zenit, “Tam nerede tanıştığımızı bilmiyorum” dedi. Bunun üzerine Kırmacı, “Ben istihbaratçı olduğunu bilmiyordum. Muhittin isimli polis ile arkadaşımın evinde tanıştım” yanıtını verdi.

Kırmancı, Bakırcıoğlu’nun “Yasin Hayal hiç sizin evinizde kaldı mı?” sorusuna “Hayır. Kesinlikle kalmadı. Okulu bıraktığım sürede bilmiyorum” şeklinde cevaplandırdı.

Bakırcıoğlu’nun “Trabzon’da istihbarat olan ilişkinize dair bilgi aktarır mısınız” demesi üzerine Kırmacı, “Hemşeri olarak tanıştığım polis Muhitin vardı. Bir kaç defa arkadaşın evinde tanıştığımız oldu” dedi.

Bakırcıoğlu’nun sorularını sonlandırması ardından mahkeme heyeti, duruşmayı devam etmek üzere yarına erteledi.

Yarın, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler tanık olarak dinlenilecek.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek'in tedavisi başladı: 'Gücümü sizden alıyorum'
Sonraki Haber
Barış akademisyeni Zeliha Gizem Sayın havalimanında gözaltına alındı