Ana SayfaGüncelDocumentarist İstanbul Belgesel Günleri’ne sayılı günler kaldı

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’ne sayılı günler kaldı

HABER MERKEZİ – Bu yıl 15-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde Türkiye ve dünyadan önemli belgeseller izleyici ile buluşacak. Festivalde darbe ve isyanlarla gündeme gelen Sudan’a da özel bir bölüm ayrıldı.

Bu yıl 12’incisi düzenlenecek olan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, dünya gündeminin nabzını belgesellerle tutan geniş bir seçkiye yer verecek.

15-20 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan festivalde hem Türkiye’den hem de dünyadan, başka mecralardan ulaşmanın hayli güç olduğu pek çok belgesel seyirciyle buluşacak.

Özel bölüm: Sudan

Documentarist’te bu yıl Sudan’a özel bir bölüm ayrıldı.

Yakın zamanda yaşanan isyanlar ve darbeyle gündeme gelen Sudan’ın yıllar boyunca dikta rejiminde nelerle baş etmek zorunda kaldığını yansıtan ‘Ağaçlardan Bahsetmek’ (Talking About Trees) ve bu belgeselde bahsi geçen Sudan Film Grubu’nun 1970’lerde ve 80’lerde ürettiği filmlerin restore edilmiş kopyaları, festivalin dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturuyor.

Festivalin onur konuğu

Documentarist’in bu yılki onur konuğu Britanyalı belgeselci Sean McAllister.

İşçi kökenli bir aileden gelen ve sinemayı kendi olanaklarıyla öğrenerek kamerasını dünyanın farklı noktalarında ezilen sınıflara yönelten McAllister’ın, son filmi ‘A Northern Soul’ dâhil, Sundance gibi festivallerde ödül almış belgesellerinden bir seçki izleyiciyle buluşacak.

Festival kapsamında ayrıca, Altyazı Sinema Dergisi işbirliğiyle Sean McAllister’la bir ‘Sinema Dersi’ gerçekleştirilecek.

Türkiye’den belgeseller

Otuzdan fazla filmin seçildiği ‘Türkiye Panorama’ bölümündeki filmlerin yarısı ilk filmini çeken yönetmenlerin imzasını taşıyor.

Documentarist’in gelenekselleşen ‘Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’ bu yönetmenlerden birine gidecek.

Ödül jürisinde bu sene Pınar Selek, Emine Yıldırım, Hüseyin Karabey, Liliana Dulce Marinho de Sousa ve Taylan Mintaş yer alıyor.

Bu bölümde Gezi direnişi esnasında dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ı kaybeden anne Emel Korkmaz’ın verdiği adalet mücadelesini, yaşadıklarını anlatan Kazım Kızıl’ın ‘Emel Anne’ belgeseli de izleyici ile buluşacak.

Dünyadan belgeseller

Festivalin bir başka önemli ödülü ise Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI üyeleri tarafından belirlenecek.

Polonya’dan Anita Piotrowska, İsveç’ten Alexandra Enberg ve Türkiye’den Seray Genç’ten oluşan jüri, Heddy Honigmann’dan Buddy, Anja Kofmel’den İsviçreli Chris (Chris the Swiss), Marwa Zein’den Hartum Ofsayt (Khartoum Offside), Janus Metz ve Sine Plambech’ten Gönülçelen: Değişik Bir Aşk Hikâyesi (Heartbound: A Different Kind of Love Story) gibi dünya festivallerinde ses getirmiş pek çok önemli belgesel arasından seçim yapacak.

Çocuklar ve gençler

Festivalin bu seneki özel bölümlerinden biri Çocuklar Büyürken adını taşıyor.

Gürcistan’dan Filistin’e, Rusya’dan Romanya’ya, Ermenistan’dan Avustralya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan çocuklar ve gençlere dair belgesellerin bir araya getirildiği seçkide sekiz film yer alıyor.

Forumlar

Documentarist’in yan etkinlikleri kapsamında iki önemli forum düzenlenecek.

Çocuklar İklim Krizini Anlatıyor Açık Forumu’nda Türkiye’de iklim boykotu için bir araya gelen çocuklar hedef ve yöntemlerini paylaşılacak.

Sinemacıların katılımıyla gerçekleşecek ‘Sansürle Mücadele Forumu’nda ise son dönemde özellikle belgeselcilere yönelik baskılara karşı ortak mücadele yöntemleri masaya yatırılacak.

Belgesel atölyesi

Festival kapsamında bu yıl da Canlandırma Belgesel (Anima-Doc) Atölyesi düzenleniyor.

Prag’ın ünlü sinema okulu FAMU’dan Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya’nın eğitmenliğinde gerçekleşecek üç günlük (20-21-22 Haziran) atölyede “belgesel/gerçekçi” ve “canlandırma/imgesel” görüntülerin iç içe ve yaratıcı bir şekilde kullanımı üzerine çalışılacak.

Mekanlar

Documentarist’te gösterimler Aynalı Geçit, Vault34/Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda, yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşecek.


Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan, gösterilecek filmlerin listesine ise şuradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Murat Özyaşar'dan Diyarbakır hikâyeleri
Sonraki Haber
İşsizlik intiharları: Ateş sadece düştüğü yeri mi yakar? – Özlem Ergun