Ana SayfaGüncelDocumentarist’te ödüller sahiplerini buldu

Documentarist’te ödüller sahiplerini buldu

HABER MERKEZİ – Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde ödüller sahiplerini buldu. Ödüller, “Her Ev Bir Okul” ve “Rüzgarın Götürdüğü” filmlerine gitti.

Bu yıl 12’incisi düzenlenen Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, dün akşam düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

15-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ve Sudan’ın konuk ülke olduğu festival kapsamında 35 ülkeden 83 film belgesel izleyici ile buluştu, festival kapsamında birçok atölye ve forum da düzenlendi.

FIPRESCI Ödülü Ezidi kadınların hikâyesine

Festival kapsamında FIPRESCI Ödülü, Rüzgarın Götürdüğü (What the Wind Took Away) belgeseliyle yönetmen Helin Çelik ve Martin Klingenböck’e verildi.

Film, katledildikten ve yurtlarından olduktan sonra kendilerini bir mülteci kampında bulan Ezidi kadınların hikâyelerini anlatıyor.

“Yeni Yetenek Ödülü” Arden Diren’e

Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü ise, Her Mal Dibistanek (Her Ev Bir Okul) belgeseliyle yönetmen Ardin Diren’e verildi.

Ödülünü alan Diren, anadilinde eğitimin doğal, insani ve hukuki bir hak olduğunu belirterek, “Bu nedenledir ki hiçbir egemenin ve devletin tekeline bırakılmamalıdır. Asla ve asla bir lütuf olarak da görülmemelidir. Bu nedenle bu ödülü de o annelere, öğrencilere ve anadilde eğitim mücadelesini büyüten öğretmenlere adıyorum” diye konuştu.

Her Mal Dibistanek belgeseli Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 14 Eylül 2014’de açılan ve 2016 yılında Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararıyla mühürlenen Dibistana Sertayî ya Ferzad Kemanger’in (Ferzad Kemanger İlkokulu) öğrencilerinin anadilinde eğitim mücadelesini konu ediniyor.

Okulun polisler tarafından mühürlenmesi ardından öğrenciler ve okulun öğretmenleri evlerini okula dönüştürerek eğitimlerine devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'ın iddialarına Demirtaş 'önden' yanıt verdi: Öcalan'a güveniyoruz
Sonraki Haber
S-400 krizi: ABD, “Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygun” dedi