Ana SayfaEkonomiEkonomik kriz Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da yüzde 94’ü etkiledi

Ekonomik kriz Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da yüzde 94’ü etkiledi

HABER MERKEZİ – Sosyal Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’daki 500 hanede yaptığı araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 94,3’ü ekonomik krizden etkilendiğini belirtirken, yüzde 63,3’ü son bir yılda ailede işsiz kalanların olduğunu kaydediyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, öz kaynaklarına dayanarak Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da 500 hanede ekonomik krizi ve etkilerini araştırdı.

“Dar Bölge” olarak adlandırılan çalışma 20-23 Mayıs tarihleri arasında tesadüfi anket yöntemiyle yapıldı. Çalışmada, cinsiyet, yaş ve hane aylık geliri dikkate alındı.

Ankete katılanların yarıdan fazlasını eğitim düzeyi yüksek olanlar (yüzde 37,7’si lise ve yüzde 28,7’si lisans, yüzde 1,3’ü ise lisansüstü mezunu) oluşturuyor.

Katılımcıların yüzde 33,3’ü hariç (yüzde 13,1’i işsiz, yüzde 10,1’i ev kadını, yüzde 10,1’i öğrenci) gelir getiren bir işte çalışanlardan oluşuyor.

Krizden etkilenenlerin oranı yüzde 94

Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcı grubun toplamda yüzde 94,3 krizden etkilenirken, bu kesimin yüzde 74,5’i “krizden çok etkilendim”, yüzde 19,8’i “krizden etkilendim” demiş.

Katılımcıların yüzde 3,8’i hiç etkilenmediğini, yüzde 1,9’u ise bir ekonomik krizin olmadığını söylemiş.

Alım gücü düştü

Katılımcıların yüzde 90,7’si “Alım gücüm azaldı”, yüzde 1,7’si “Arttı” derken, yüzde 7,6’sı ise alım gücünün değişmediğini ifade etmiş.

Son bir yılda işsiz kalanların oranı yüzde 63

“Son Bir Yıl İçerisinde Ailenizde İşsiz Kalan Oldu Mu?” sorusuna katılımcıların yüzde 63,3’ü ‘evet’ yanıtını vermiş.

Araştırmaya katılanların yüzde 56,6’sı ekonomik krizin birinci nedenini hükümetin ekonomi politikalarına bağlarken, yüzde 19’u Kürt sorunu diyor.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan kısaltarak derledik. Tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antalya'da bir hastanede klima patladı: Bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
HDP’den İstanbul’da ‘belediye pazarlığı’ iddialarına yanıt