Ana SayfaGüncelErdoğan: F-35 iptal olursa uluslararası mahkemeye taşır, paramızı isteriz

Erdoğan: F-35 iptal olursa uluslararası mahkemeye taşır, paramızı isteriz

HABER MERKEZİ – Japonya’da ABD Başkanı Trump ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’lerle ilgili süreçte geri adım atılmayacağını vurguladı, Washington yönetiminin F-35 yaptırımı uygulaması durumunda “uluslararası mahkemeye taşır, paramızı isteriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için gittiği Japonya’da ABD Başkanı Donald Trump’la bir görüşme gerçekleştirecek.

Görüşmede “S-400 / F-35 krizi”nin gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu görüşme öncesi Nikkei gazetesine açıklamalarda bulunan Erdoğan, Trump ile yapacağı görüşmenin iki ülke arasındaki gerilimi sonlandıracağına inandığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması yüzünden ABD’nin yaptırım uygulamaması için Trump’ı ikna edip edemeyeceği sorusuna “G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağım görüşmenin ikili ilişkilerimizdeki çıkmazı yok edeceğine ve işbirliğimizi güçlendireceğine inanıyorum” yanıtını verdi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’lerle ilgili süreçte geri adım atılmayacağını ifade edip, yaptırımlarla ilgili Trump’tan ‘herhangi bir şey duymadığını’ da ifade etti.

Erdoğan, “F-35 projesi için hali hazırda 1.25 milyar dolar ödedik. Eğer böyle yanlış bir harekette bulunurlarsa uluslararası mahkemeye taşırız. Çünkü şimdiye kadar ödediğimiz paranın iadesini talep ederiz” dedi.

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini Rusya’dan satın alması durumunda ABD yaptırım uygulayacağı tehdidinde bulunmuş ve Türkiye ile yapılan ortaklık doğrultusunda F-35 savaş uçaklarının teslimatının da durdurulacağını söylemişti.

Erdoğan ayrıca, Trump’ın Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret edebileceğini belirterek, “Trump’ın Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi konuşuluyor” dedi.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400 / F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik. Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” demişti.

Erdoğan ayrıca S-400’lerin Temmuz ayı ortasında teslim edileceğini açıklamıştı.


Karınca, BBC
Previous post
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'nun 'tarafsızlık referandumu' çağrısına yanıt
Next post
Şimdi de Mersin: Valilik'ten Onur Haftası etkinliklerine yasak