Ana SayfaGüncelErdoğan’dan S-400 ve F-35 açıklaması

Erdoğan’dan S-400 ve F-35 açıklaması

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı hakkında “’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır. Biz bu işi bitirdik” dedi. Erdoğan ayrıca, “Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanmasının hesabını her platformda soracağız” diye ekledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde yapılan grup toplantısındaki konuşmasında Ankara ile Washington arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemi ve ABD’nin F-35 tehdidi konusunda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasına karşı çıkan ABD’nin yaptırım tehdidine rağmen geri adım atmayacaklarını yineledi.

“’Türkiye S-400 savunma sistemlerini alacaktır’ demiyorum, almıştır” ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerine şunu ekledi:

“Biz bu işi bitirdik. İnşallah önümüzdeki ay da bu sistemin ülkemize teslimi yapılacaktır.”

Erdoğan, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini tercih etmesinde, “uygun fiyatların” yanı sıra Rusya’dan ortak üretime geçebilme imkanlarının da sözünün alınmış olmasının etkili olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, ABD’den gelen tehditlere de yanıt vererek, “F-35 projesinden hiçbir akılcı ve haklı dayanağı olmayan gerekçelerle dışlanmamızın hesabını tüm platformlarda soracağız” diye konuştu.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi ise S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 6 Haziran tarihinde gönderdiği mektubunda, Türkiye’ye S-400 sisteminden vazgeçmesi için 31 Temmuz’a kadar süre tanıdı.

Akar ise Shanahan imzalı mektupla ilgili 7 gün sonra yaptığı açıklamada, mektubun “müttefiklik ruhuna uygun olmadığını” söyledi. Ayrıca Akar, henüz cevap verilmeyen mektup için “gerekli çalışmaların yapıldığını, cevabı hazırladıklarını” da ekledi.

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Rusya ise önceki gün yaptığı açıklamada anlaşma çerçevesinde S-400 hava savunma sistemlerini Temmuz ayında Türkiye’ye teslim etmeye başlayacağını duyurdu.


Akar’dan Shanahan mektubuna 1 hafta sonra ilk tepki

Pentagon: Türkiye’den gelen F-35 pilotları artık Luke Hava Üssü’nde uçmuyor

S-400 krizi: ABD Türkiye’yi F-35 programından çıkarma sürecini başlattı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Marta Koyu'nda çevreye yönelik tehdit büyüyor
Sonraki Haber
Ordu'da dolu yağışı: En az dokuz yaralı