Ana SayfaGüncel‘Ezidi kızı’ Binevş Agal mezarı başında anıldı

‘Ezidi kızı’ Binevş Agal mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ – Binevş Agal, yaşamını yitirişinin 30’uncu yılında mezarı başında anıldı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, “Yer yer ‘Ezidi Kızı’ olarak karşımıza çıkan Binevş Agal, tarihin en karanlık döneminde Newroz ateşini yakan Mezopotamyalı sonsuzluk ateşinin tanrıçası Hestia’dır” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 16 Ocak 1989 tarihinde bir eve yapılan operasyon sırasında hayatını kaybeden ve Newroz Bayramı’yla simgeleşen kadınlardan Binevş Agal (Berivan), öldürülüşünün 30’uncu yılında mezarı başında anıldı.

Binevş Agal’ın kabrini HPD Parti Sözcüsü Günay Kubilay ve kent vekili Hüseyin Kaçmaz’la birlikte Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ziyaret etti.

Barış, onun 1992 Newrozu’nun sembolü haline geldiğini hatırlatarak, “‘Ezidi kızı’ Berivan’ın huzuruna çıkmak bir görevdi benim için. Toplumsal hafızayı taze tutmak ve miras bıraktığı mücadeleyi hatırlatılmak açısında önemliydi” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış

Onun ‘mazlumların direniş sembolü ve halklarını azizesi’ olduğunu söyleyen Barış, Binevş Agal’ın kısa bir portresini de aktardı.

“Hem Cizre’de hem de Botan’da ‘Berivan’ olarak bilinen ve yer yer ‘Ezidi Kızı’ olarak karşımıza çıkan Binevş Agal, tarihin en karanlık döneminde Newroz ateşini yakan Mezopotamyalı sonsuzluk ateşinin tanrıçası Hestia’dır. O da Hestia gibi tanrılar ve insanlar arasında büyük bir özveri ve erdemle payına düşen itibarı elde etmiştir.
“Elde ettiği itibar, yolunda yürüdüğü o yüce amaç uğrunaydı. Bu sebeple, nedeni ya da sonucu ne olursa olsun her kötülüğün karşısındaydı. Kurtuluşa olan büyük inancı sebebiyle canını ortaya koyacak kadar cesurdu.
“Onun için bugün Mezopotamya’nın her yerinde arkasında binlerce Berivan ve Binevş’ler (Menekşe) bırakmıştır Zin’in komşusu ‘Ezidi kızı’.”

Binevş Agal hakkında