Ana SayfaÇalışma YaşamıFotoğraflarla: Kale Kayış’ta işçilerin direnişi 100 günü aştı

Fotoğraflarla: Kale Kayış’ta işçilerin direnişi 100 günü aştı

HABER MERKEZİ – İstanbul Silivri’de bulunan Kale Kayış fabrikasındaki işçilerin, kötü çalışma koşullarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine uyulmaması ve sendikalaşma nedeniyle artan baskılara karşı 6 Mart’ta başlattığı direniş 100 günü geride bıraktı.

İstanbul’un Silivri ilçesinde kurulu olan Kale Kayış fabrikasındaki işçiler 6 Mart’tan bu yana direnişte.

İşçilerin direnişi seçmesindeki nedenler ise kötü çalışma koşulları, düşük ücretler, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ve sendikalaşma nedeniyle artan baskılar.

Küçük bir atölyeden, kısa süre içinde büyük bir fabrika sahibi haline gelen işveren, Türkiye’de hatta Avrupa’da rakipsiz sayılıyor.

Avrupa’dan çevre ve insan sağlığı açısından zararlı “atık lastikleri” alan Kale Kayış, fabrikada belli bir süreçten geçirildikten sonra çeşitli alanlarda kullanılan “yürüyen lastik bantlar” imal ediyor.

Fabrikadaki işçilerden birinin iş kazasında kolu yaralanmış

Bu atık lastikleri yeniden imal etme sürecinde ise işveren, kanser gibi ciddi hastalıklara ve ölümlü iş kazalarına seyirci kalıyor.

Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak isteyen işçiler ise bu koşullara isyan ediyor ve haklı taleplerini duyurabilmek için direniyor.

İşçilerin açtıkları dava ile Çalışma Bakanlığı’nın gönderdiği müfettişler durum tespiti yaparak, işverenin yapması gerekenleri yerine getirmesini kısmen sağlanmış durumda.

Ancak sendikal haklarını kullanarak, 100 günü aşkın süredir direnen işçiler için henüz yapıcı bir çözüm getirilmiş değil.

300’den fazla işçinin çalıştığı fabrikadaki işçilerin yarısının Petrol-İş Sendikası’na üyeliği bulunmakta.

İşçilerin çocukları da eylemlere destek veriyor
Fotoğraflar: Nurçehre Elver



Önceki Haber
Cumartesi Anneleri eylemine katılan Kaftancıoğlu: 'İstanbul ittifakı' kazanacak
Sonraki Haber
'Başkanlık sistemi'nde bir yıl: Ekonomideki durum ne, iktisatçılar ne diyor?