Ana SayfaGüncelGazeteci Seda Taşkın’a verilen beraat kararına itiraz

Gazeteci Seda Taşkın’a verilen beraat kararına itiraz

HABER MERKEZİ – Savcı, gazeteci Seda Taşkın’a verilen beraat kararına itiraz ederek, Taşkın’ın cezaevleriyle ilgili yaptığı haberler için “müzahir kitleyi örgütlemek, özellikle gerek ulusal gerekse uluslararası kamuoyu oluşturarak, örgüte hareket kabiliyeti sağlamak” iddiasında bulundu.

Mezopotamya Ajansı muhabiri Seda Taşkın’ın yargılandığı davanın 15 Mayıs’ta yapılan karar duruşmasında mahkeme, “örgüt propagandası” suçundan 1 yıl 11 ay hapis cezası, “Örgüte yardım etmek” suçlamasından ise beraat kararı vermişti.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itiraz edildi.

Savcılık tarafından yapılan itirazda, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık etmek” suçundan yerel mahkeme tarafından verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasının İstinaf Mahkemesi tarafından bozularak, beraat verilmesinin yasaya ve usule aykırı olduğu ileri sürüldü.

İtiraz gerekçesinde Taşkın’ın haber için ‘örgüt mensuplarıyla’ görüştüğü iddia edilirken, Taşkın’ın çalıştığı Dicle Haber Ajansı ve Dihaber Ajansı’nın ‘örgütü meşru sözde verilen mücadeleyi haklı gösterir içerik taşıdığı, bu nedenle her iki yayın organının da faaliyetlerinin durdurulduğu anlaşılmıştır” denildi.

Savcılık itirazının gerekçesinin devamında ise, Taşkın’ın “örgüt üyelerine moral ve motivasyon oluşturacak, örgüt mensuplarının örgüt içerisinde iletişim ve bilgi aktarımını kolaylaştırmak, müzahir kitleyi örgütlemek, özellikle gerek ulusal gerekse uluslararası kamuoyu oluşturarak, örgüte hareket kabiliyeti sağlamak için” haber yaptığını öne sürdü.

Savcılık, Taşkın’a yerel mahkeme tarafından verilen cezanın yerinde olduğunu ve beraat kararı verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Taşkın, Muş’ta 20 Aralık 2017 tarihinde “Hakkında ciddi ihbar var” denilerek gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı.

Ancak daha sonra savcılık itirazı üzerine 23 Ocak 2018’de tutuklanmıştı.

Hakkında 10 Ekim 2018 tarihinde “üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmekten” 4 yıl 2 ay, “örgüt propagandasından” da 3 yıl 4 ay olmak üzere toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Avukatların İstinaf Mahkemesi’ne yaptığı itiraz sonucunda Taşkın, tensip ara kararıyla 17 Ocak 2019 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Dava Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınmış ve ilk duruşması 20 Mart’ta yapılmıştı.

15 Mayıs’ta ise karar duruşması yapılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Leyla Güven: Barışa hem çok yakınız hem de çok uzak
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: YSK İstanbul seçimlerini haksız yere iptal ettiğini itiraf etti