Ana SayfaGüncel‘Gezi’ davasının ilk duruşması yarın yapılacak

‘Gezi’ davasının ilk duruşması yarın yapılacak

HABER MERKEZİ – Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişinin yargılanacağı davanın ilk duruşması yarın başlayacak.

Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden 6 yıl geçtikten sonra açılan ‘Gezi’ davasının ilk duruşması 24-25 Haziran’da Silivri’de yapılacak.

Dava kapsamında, tutuklu isimler Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’yla birlikte 16 kişi yargılanıyor.

İddianamede Aksakoğlu ve Kavala’nın yanı sıra Memet Ali Alabora, Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi, Mine Özerden, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay da suçlanan isimlerden.

Gezi Parkı’nda başlayan protestoları örgütlemek ve finanse etmekle suçlanan 16 kişi hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Öte yandan iddianamede 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

Davaya tepkiler

Çeşitli sendika ve meslek odaları ise davanın hukuksuz ve siyasi olduğunu söylüyor.

Evrensel gazetesinden Eylem Nazlıer ve Can Deniz Eralp’in haberine göre DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gezi eylemlerinin Türkiye tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri olduğuna işaret ederek, “Aslında Haziran İsyanı bugün bize yaşatılmak istenenlere karşı bir itirazdır” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de son dönemde gazetecilere, aydınlara karşı açılan davalara ilişkin olarak “Bu bir biat ettirme, baskı altına alma, var olan bu tek adam rejimini baskı ile kollama ve koruma çabasıdır” ifadesinde bulundu.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise “Bu bir korkunun neticesidir, Gezi’den korkuyorlar, Gezi’de yaratılan değerlerden korkuyorlar” ifadelerini kullandı ve Gezi’nin bir ‘halk direnişi’ olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım’da tutuklanmıştı.

Diğer yandan 16 Kasım 2018 Cuma günü düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alınmıştı.

16 Kasım gecesi ifade işlemlerinin ardından Hande Özhabeş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ve Meltem Aslan, 17 Kasım’da da Prof. Dr. Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater serbest bırakılmıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu ise tutuklanmıştı.

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Gezi soruşturmasında, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade vermişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölümle nasıl yüzleşiriz?
Sonraki Haber
Adana'da 16 yaşındaki kız çocuğu ağabeyi tarafından öldürüldü