Ana SayfaDünyaHamaney: İran geri adım atmayacak

Hamaney: İran geri adım atmayacak

HABER MERKEZİ – İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin Pazartesi duyurduğu yaptırımlara karşı açıklama yaptı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Donald Trump’ın bugün İran’a yönelik yaptığı açıklamaya cevap geldi.

Hamaney, ülkesinin ABD’nin suçlamaları ve hakaretleri karşısında geri adım atmayacağını söyledi.

ABD’nin İran’a yönelik son yaptırımlarının “zalimce” olduğunu belirten dini lider, İran’ın güçlü bir ülke olduğunu ve tüm hedeflerine ulaşacağını vurguladı.

ABD’nin İran’a yönelik Pazartesi günü açıkladığı yeni yaptırımlar Hamaney ve İran Devrim Muhafızları’nın deniz, hava ve kara güçlerinden sekiz üst düzey komutanı da kapsıyor.

Bu kişiler arasında, geçen hafta bir Amerikan insansız hava aracının düşürülmesi emrini veren hava kuvvetleri komutanının da yer aldığı duyuruldu.

Trump bugün twitterdan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yaptırımları “utanmazca ve aptalca” bulduğunu belirttiği açıklamasına karşılık açıklama yapmıştı.

ABD başkanı paylaştığı tweette “Amerikan herhangi bir şeye İran’ın saldırısı büyük ve ezici bir güçle karşılık bulacaktır. Bazı alanlarda bu ezicilik tamamen yok etme anlamına gelecek” demişti.

ABD-İran gerilimi nasıl yükselmişti

ABD ile İran arasındaki gerginlik, Trump’ın geçen yıl tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Tahran yönetimine yeni yaptırımlar getirmesiyle yeniden tırmanmıştı.

ABD, Umman Körfezi’nde geçen hafta iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan da İran’ı sorumlu tutuyor. İran ise saldırılarla ilişkisinin olmadığını belirtiyor.

Washington yönetimi, Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarının ardından Ortadoğu’ya ek bin asker gönderme kararı almıştı.

Ayrıca İran’ın RQ-4 Global Hawk tipi insansız hava aracını vurması nedeniyle bölgede gerilimi daha da artırmıştı.

Trump, İran’ın ülkesine ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından misillemede bulunmaya hazırlandıklarını ancak böyle bir saldırının 150 insanın ölümüne neden olacağını öğrendikten sonra, planlanan saldırıyı 10 dakika kala durdurduğunu belirtmişti.

Son olarak Amerikan basını ise Washington’ın Tahran’ın silah kontrol sistemlerine siber saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.


Karınca, BBC
Previous post
3. Havalimanı işçilerinin davası ertelendi
Next post
Yoksulluk sınırı 7 bin liraya yaklaştı