Ana SayfaGüncelHDP’den İstanbul’da ‘belediye pazarlığı’ iddialarına yanıt

HDP’den İstanbul’da ‘belediye pazarlığı’ iddialarına yanıt

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, ‘CHP ile belediye pazarlığı’ ve 31 Mart’tan sonra özellikle öne sürülen “İSPARK” iddialarına yanıt verdi. “CHP’yle tek bir ‘pazarlığımız’ var o da birlikte demokrasiyi inşa etmek” diyen Barış, amaçlarının ekolojik ve kadın odaklı bir belediyecilik olduğunun altını çizdi.

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 23 Haziran’daki seçimde kazanması durumunda kimi konularda HDP ile “pazarlık” yaptığı yönündeki iddialara HDP’den yanıt geldi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, Hilmi Hacaloğlu’nun sunduğu Tele1’deki Soru/Cevap programında bir soru üzerine konuya dair açıklamalarda bulundu.

Hacaloğlu, iktidarca “İSPARK’ı HDP’lilere verdiler, belediyeyi beraber yönetecekler” iddiasının ortaya atıldığını hatırlatarak, “İmamoğlu ya da CHP ile bir pazarlık yaptınız mı?” diye sordu.

Barış’ın bu soruya yanıtı, “Evet, yaptık. ‘Bütün İstanbul’a nasıl yaklaşıyorsanız bize de öyle yaklaşın, yerli unsuruz’ dedik” oldu.

“(CHP ile) Tek bir pazarlığımız var, bu da çok net. Bir masaya oturup konuşmamışız, bu ‘pazarlık’ bizim çağrılarımızdan oluşuyor. Biz demokrasi istiyoruz, birlikte demokrasiyi inşa edelim. ‘Birlikte’ dediğimizde ise ‘iki koltuk olsun da aynı masada oturalım’ falan değil. İSPARK-MİSPARK’ı ise ne biz isteriz ne de bize verilir. Kendi belediyelerimizde icra ettiğimiz şuydu; ekolojik köyler, çevreci projeler, kadın evleri, çocuk evleri. Şimdi istediğimiz de bu.”

Dile getirdiklerinin ve partisinin gündemleştirdiği ve İmamoğlu’nun da dillendirdiği Kürtçe anadili gibi konuların pazarlık konusu yapılmadan söylenmesi ve sahiplenilmesi gerektiğini de belirten Barış, “Bunlar zaten evrensel normlar, bu normlar çerçevesinde insanlar bir araya gelebiliyorsa, ne ala” dedi.

Barış, İmamoğlu ile kurdukları ilişkinin kapalı kapılar arkasında yapılan görüşmeler sonucunda değil ortada olan beyanatlardan, İmamoğlu’nun kendi siyasi duruşundan kaynaklandığını da ekledi.

Barış, “CHP’yle tek bir pazarlığımız var o da birlikte demokrasiyi inşa etmek” diye vurguladı, yaklaşan seçim için partisinin vekilleri, belediye başkanları ve yöneticileriyle İstanbul’da çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

“İSPARK gibi işletmeler AKP’li ilçe belediyelerine devrediliyor”

İSPARK iddiaları İmamoğlu’nun kazandığı 31 Mart seçimlerinin yenilenmesi kararının ardından ortaya atılmıştı.

İmamoğlu, İstanbul’da seçimi kazandığı 31 Mart’ın ardından, mazbatasının verilmediği günlerde, “Zaman kazanılıyor. İBB içerisinde içeride neler olabileceğine dair bir takım duyumlarımız ve tespitlerimiz var. Somut tespitlerimiz var. İptal edemedikleri bazı dijital verileri iptal etmek için nasıl destek istediklerini biliyorum. Bu iki gün içerisinde İSPARK’ta neler olduğunu da biliyoruz” demişti.

AKP ile MHP’nin itirazı sonrası YSK kararı ile seçimin yeniletilmesi sonrası ise iktidara yakın Star gazetesinin genel yayın yönetmeni Nuh Albayrak, sosyal medya hesabında İmamoğlu’nun belediye başkanlığını kazanması durumunda İSPARK’ın HDP’ye devredileceğini öngören gizli bir seçim pazarlığı yaptığı iddiasını öne sürmüştü. AKP Erzurum Milletvekili Selami Altınok da aynı iddiayı dillendirmişti.

Ancak CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nadir Ataman bu iddialara karşı, belediyeye ait gelir getiren işletmelerin AKP’li Esenler Belediyesi’ne ‘bedelsiz’ devredileceğini öne sürmüş, özellikle İSPARK’ın işlettiği açık ve kapalı otoparkların AKP’li ilçe belediyelerine devredileceğini söylemişti.

Bu iddiaya AKP’nin İBB Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş yanıt vermişti. Esenler Belediyesi’nin İBB’den ilçe sınırları içerisindeki muhtelif taşınmazların bedelsiz devrinin talep ettiğini anlatan Gökkuş, “Bu taşınmazların çoğu park niteliğinde olup İmar Kanunu’nun 11. maddesine göre zaten kamuya bedelsiz terk edilecek taşınmazlar içerisinde yer almaktadır” demişti.

Gökkuş, Adem Baştür Kültür Merkezi’nin bedelsiz devrinin değil, bedelsiz tahsisinin teklif edildiğini de belirtmişti.

Son olarak Ataman, AKP’nin açıklamasına yanıt vererek “AKP, iddiaları çürütürken doğruladı” dedi.

“İddialarımın hepsinin doğru olduğu ortaya çıkmış oldu. ‘Kültür merkezini bedelsiz devretmiyoruz, bedelsiz tah­sis ediyoruz’ diyorlar. Ne farkı var? 30 yıllığına tahsis edersi­niz, sizden başka kimse kulla­namaz. Peki bunca yıldır aklı­nız neredeydi? Niye seçime 20 gün kala böyle çalışmaların içine girdiniz? Bütün AKP’li ilçe belediyelerinde bu çalışmaları yapıyorsunuz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekonomik kriz Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van'da yüzde 94'ü etkiledi
Sonraki Haber
Cezaevinden Özgür Amed’in kitabına yasak