Ana SayfaKitapHeidegger anlatıyor: Düşünmek ne demektir?

Heidegger anlatıyor: Düşünmek ne demektir?

HABER MERKEZİ – Heidegger’in 1951 ve 1952 yıllarında sunduğu derslerinden derlenen “Düşünmek Ne Demektir?” daha önce Türkçede olmayan bir baskı ile raflarda. Dergah Yayınları’ndan çıkan kitap düşünmenin ne anlama geldiğini ve düşünmenin insanı tarihsel olarak neye, nereye çağırdığını bir arada düşünmeye davet ediyor.

Martin Heidegger’in 1951 ve 1952 yıllarında Freiburg Üniversitesi’nde sunduğu derslerinin derlendiği “Düşünmek Ne Demektir?” Dergah Yayınları’ndan çıkan yeni bir baskı ile raflarda.

Eser, Heidegger Gesamtausgabe bünyesinde sekizinci cilt olarak yayınlanan orijinalinden Türkçeleştirilmiş. Eseri bu haliyle ilk kez Türkçeye kazandıran isim ise aynı zamanda kitabı da hazırlayan isim İlhan Turan.

Heidegger’in felsefesinin varlık-tarihsel döneminin önemli eserlerinden birini teşkil ediyor kitap.

Düşünmenin ne anlama geldiğini ve düşünmenin insanı tarihsel olarak neye, nereye çağırdığını bir arada düşünerek temel varlık-tarihsel düşüncelerini geliştiriyor Heidegger.

Filozof 1951 yılının kış dönemi derslerinde Nietzsche’nin temel felsefesinin tartışmasını ve Hölderlin gibi bazı şairlerin şiirlerinin okumasını yapıyor. 1952 yaz dönemi derslerinde ise varlık ve düşünmenin birbirine ait olduğunu ilk tecrübe eden Parmenides’i görüşüyor.

Kitaptan kısa bir pasaj paylaşıyoruz:

(…)Düşünmeye muktedir olmak için onu öğrenmek zorundayız. Öğrenme nedir? İnsan, yapma ve yapmamalarını ona özel olarak verilmiş olanla bir denkliğe getirdiği surette öğrenir. Düşünmeyi de, dikkate alıp düşünülmesi gerekenleri dikkate alarak öğreniriz.
Örneğin, dilimiz dostun özüne ait olanı dostane olarak adlandırır. Bu şekilde biz de şimdi kendi içinde dikkate alınıp düşünülmesi gereken şeyi şöyle adlandırıyoruz: Düşündürücü olan. Her düşündürücü olan bir düşünme ‘verir’. Anca bu vergiyi sadece, düşündürücü olanın kendi itibariyle zaten düşünülmesi gereken ‘olduğu’ kadarıyla verir. Biz şimdi ve [dersin] devamında, evvela ve her şeyden önce olduğundan dolayı daima düşünülmesi gerekeni şöyle adlandırıyoruz: en-düşündürücü-olan. En-düşündürücü-olan nedir? Kendisini bizim düşündürücü çağımızda nasıl göstermektedir? (s18)


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bayram tatilinin ilk günü: Trafik kazalarında 12 kişi öldü, 83 yaralı var
Sonraki Haber
Rubaileri eşliğinde Ömer Hayyam’a bir ziyaret