Ana SayfaDünyaHong Kong’da protestoların ardından “iade yasası” askıya alındı

Hong Kong’da protestoların ardından “iade yasası” askıya alındı

HABER MERKEZİ – Hong Kong’da suçluların Çin’e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısına karşı başlayan protestoların sonucunda tasarının askıya alındığı açıklandı.

Hong Kong’da, geniş katılımlı protestolar karşısında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı iade yasa tasarısının askıya alındığı duyuruldu.

Açıklama, Pekin yönetimine bağlı olan özel idari bölge statüsündeki Hong Kong’un lideri Carrie Lam’dan geldi.

Lam, bugün düzenlediği basın toplantısında, yasa tasarısının ertelendiğini duyurarak, şunları ifade etti:

“Hükümet yasa değişikliği uygulamasını askıya alma, toplumun her kesimiyle yeniden iletişim yürütme ve toplumdaki farklı görüşleri dinlemeye yönelik daha fazla çaba gösterme kararı aldı.
“Bu çalışma için şu anda bir son tarih belirleme niyetinde değiliz ve bir sonraki adıma karar vermeden evvel güvenlikle ilgili olarak yasama konseyinin üyelerine bilgi sağlayacağımıza ve onlara danışacağımıza söz veriyoruz.”

Ne olmuştu?

Geçen hafta yüz binlerce protestocu Hong Kong’un ana caddelerini trafiğe kapatmış, Carrie Lam’ın ofisinin yakınındaki ana arter olan Lung Wo Yolu’nda ve çevresinde yürüyüşler düzenlemişti.

Protestocular arasındaki bir genç, “Onlar yasayı bozana kadar ayrılmayacağız. Carrie Lam şimdiye kadar bizi küçümsedi. Bundan sıyrılmasına izin vermeyeceğiz” demişti.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirmişti.

Protestoların ardından Hong Kong yönetimi, tasarının ertelenmesini gündemine almıştı.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.


Hong Kong: Tartışmalı iade yasasının içeriği ne?


Karınca, AFP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Süryani soykırımı 'Sayfo'nun üzerinden 104 yıl geçti
Sonraki Haber
HDP: 23 Haziran için 'ısı haritası' çıkardık