Ana SayfaGüncelİmamoğlu’ndan İstanbul’da ‘hayatı kolaylaştıracak çözümler’

İmamoğlu’ndan İstanbul’da ‘hayatı kolaylaştıracak çözümler’

HABER MERKEZİ – CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, kentte ‘hayatı kolaylaştıracak çözümlerini’ sıraladı, “Gıdada, eğitimde, sağlıkta ve sosyal yaşamın tüm alanlarında yapacağımız destekler sayesinde, yıllık ortalama 2 bin 500 TL’lik masraftan İstanbullu aileleri kurtarmış olacağız” dedi. İmamoğlu ayrıca, gençlerden kadınlara, çocuklardan mültecilere kadar birçok konuda atacağı adımları anlattı.

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’da Hayatı Kolaylaştıracak Çözümler Toplantısı”nda açıklamalarda bulundu.

Ekonomik koşulların günden güne ağırlaştığını ifade eden İmamoğlu, “İstanbul’da halkın çıkarlarına değil, o bir avuç insanın çıkarlarına çalışan organize bir ‘israf düzeni’ var. Bu düzen, milyonlarca ailenin kaderiyle oynuyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Ailelerimizin dertlerine derman olacak bir İBB Başkanı olacağım. En çok da bu şehrin mazlumlarının, ezilenlerinin, yoksul ve yok sayılanların yanında olacağım.
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde israf düzeni son bulacak. Kayırmacılık, verimsizlik bitecek. Adil, akılcı ve hakça bir yönetim anlayışı ile İstanbul’u ayağa kaldıracak seferberlikleri başlatacağız. İstanbul’un vicdan sahibi o güzel ailelerinin yüzü artık gülecek.”

İmamoğlu, İstanbul’da hayatı kolaylaştıracağını belirttiği çözümlerini ise özetle şöyle aktardı:

Ulaşım

  • 12 yaş altı tüm çocuklara ulaşımı ücretsiz yapacağız.
  • 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere ulaşımı ücretsiz olacak.
  • İlk yarım saat içerisinde yapılan tüm aktarmaları ücretsiz hale getireceğiz.
  • 25 yaş altındaki, öğrenci olmayan tüm gençlerimiz de ulaşımdan yüzde 40 indirimli faydalanacak.

Tarım ve sağlıklı gıda

  • Gıdada, eğitimde, sağlıkta ve sosyal yaşamın tüm alanlarında yapacağımız destekler sayesinde, yıllık ortalama 2 bin 500 TL’lik masraftan İstanbullu aileleri kurtarmış olacağız.
  • İstanbul çevresi, Trakya ve Marmara Bölgesi için ‘Bölgesel Ölçekte Tarımsal Koruma ve Üretim Planı’ hazırlayarak İstanbul ve çevresinde yapılan tarımsal üretimi verimli hale getirip artıracağız.
  • İçerisinde esnafın, pazarcının, manavın, kooperatiflerin ve belediyenin yer aldığı bir ‘Üreticiden Tüketiciye Gıda Zinciri’ oluşturacağız.
  • Tarımsal üretimi arttırırken, doğayı da koruyacak ve turizmin gelişmesini sağlayacağız.
  • ‘Kent Gıda Konseyi’ kurulacak ve özellikle yoksul kesimlerin sağlıklı gıdaya ulaşmasına yönelik politikalar geliştirilecek.
  • Organize hayvancılık bölgeleri ve tarıma dayalı sanayi desteklenecek ve 2 adet ‘Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi’ kurularak, İstanbulluların ucuz, sağlıklı et ve süt ürünlerine kavuşmasının önü açılacak.
  • Gelir seviyesi düşük ve emek-yoğun çalışılan mahallelerde ve üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ucuz, temiz ve nitelikli yiyecek hizmeti sağlayan Mahalle Mutfakları’nı kuracağız.

Kadınlar ve çocuklar

  • Belediyenin hizmet verdiği kreş, mahalle evi, okul kumanyası vb. alanlarda sağlıklı, kaliteli, ev yapımı ürün tedarik edeceğiz.
  • Ev işçisi kadınlarının her türlü gıda üretimlerine satış garantisi sağlayacak, sabit ve online satış imkanları oluşturacağız. Kadınların saatlik, yani vardiyalı olarak Mahalle Mutfağı’nda çalışabilecek, düzenli gelire kavuşacak.
  • Geliştireceğimiz ‘Kadın Emeği Ofisi’ ile kendi sınırlı imkanlarıyla çalışan, uğraşan tüm kadınlara belediye kapıları da, imkanları da sonuna kadar açılacak.
  • İBB, kadın üretim kooperatiflerini destekleyecek, mahalle düzeyinde üretimi güçlendirecek mekan, hibe ve kredi olanakları sağlayacak.
  • 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere İBB’nin sosyal tesislerinden de yüzde 40 indirimli olacak.
  • Çocuk sayısı en yüksek ve en yoksul 150 mahallede 100 çocuk kapasiteli kreşler açacağız. Böylelikle 15 bin kadın evinde, işinde rahat edecek. Açacağımız kreşlerle 3 bin kadına da doğrudan istihdam sağlayacağız.
  • ‘Çocuk Oyun Merkezleri’ açağız. Kapalı ve açık alanlar içinde doğa, bilim, sanat, eğlence merkezleri oluşturacağız.
  • Çocukların her türlü kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak ve bunu çocuklara uygun bir tasarımla gerçekleştirecek, ‘Çocuk Kültür-Sanat Merkezleri’ oluşturacağız.
  • İstanbul’un çocukları için oluşturulacak dayanışma ağı ile ‘İstanbul Çocuk Fonu’ kurulacak. İBB Bünyesinde ‘Çocuk Politikaları Daire Başkanlığı’nı kuracağız.

Madde bağımlılığı ile mücadele

  • Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile aktif mücadele edilecek.
  • 4 adet ‘Bağımlılıkla Mücadele Birimi ve Rehabilitasyon Merkezi’ kuracak, tedavi sonrası ‘Mahalle Çözüm Merkezleri ve Psikolojik Destek Merkezleri’ aracılığı ile izleme ve destek sağlayacağız.

Gençler

  • ‘Saraçhane Gençlik Kütüphanesi’ni hayata geçireceğiz.
  • Belediyeyi gençlere vereceğiz, gençlerle birlikte yöneteceğiz.
  • Önce 10 pilot ilçede, ardından ise İstanbul’un tüm ilçelerinde ‘Dünya Dilleri Merkezleri’ açacağız. Gençlerimize bu merkezlerde ucuz ve hatta ücretsiz, dünyanın farklı dillerini öğrenme fırsatı sunacağız.
  • Toplamda 75 bin, üniversite okuyan ve ailesinin maddi durumu yetersiz öğrenciye kayıtlı olduğu programın eğitim süresi kadar, aylık 400 TL karşılıksız burs vereceğiz.
  • Toplamda 10 bin öğrencimizin faydalanabileceği, 500 kişi kapasiteli, 12 kadın ve 8 erkek öğrenci yurdunu da derhal hayata geçireceğiz.

15-24 yaş aralığında her üç gençten birinin işsiz olduğunu belirten İmamoğlu, “Biz İstanbul’da yüzde 15’lere varan toplam işsizlik oranını tek hanelere düşüreceğiz” dedi ve ekledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bu bahsettiğim projelerle genişleyen hizmet ağı sayesinde 25 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturacağız.”

İmamoğlu ayrıca, “‘İşsizlik Destek Paketi’ni göreve geldiğimiz andan itibaren hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Mülteciler

“İstanbul’da üzerine çok ciddi bir şekilde eğilmemiz gereken bir başka büyük sorun daha var: Mülteciler” diyen İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Göreve gelir gelmez bu konuda İBB bünyesinde ‘Mülteciler Birimi’ kuracağız. Öncelikle İstanbul’da yaşayan göçmenlerin nerede, nasıl, hangi koşullarda yaşadığına ilişkin ayrıntılı bir envanter çalışması yapacağız.
“Sorunları net olarak tespit edeceğiz. Özellikle çocuk ve kadın mültecilere ilişkin sağlık, beslenme, istismar, gayri insani barınma koşulları gibi akut sorunları devletin ilgili birimleri, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonu ile çözümleyecek önlemler alacağız.
“Ardından konuyu kesinlikle ulusal ve uluslararası düzleme taşıyacağız.”

“Kürtçe konusunda talep olduğu kadar hizmet vereceğiz”

İmamoğlu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“Kürtçe dil kursu programına yer vermeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna İmamoğlu, şu yanıtı verdi:

“Kürtçe türküler, şarkılar, bu kültürün parçası. Kürtçe dil konusunda talep olduğu kadar hizmet vereceğiz. Bundan hiç kimse şüphe duymasın.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Bazı zenginler düğünlerde nesli tükenmekte olan şempanzelerin etini yiyor"
Sonraki Haber
Temelli: Kürt sorununun çözümü için Öcalan’a kulak verin