Ana SayfaDünyaİran uranyum zenginleştirme sınırını aşacağını açıkladı

İran uranyum zenginleştirme sınırını aşacağını açıkladı

HABER MERKEZİ – İran 10 gün içerisinde nükleer anlaşma tarafından belirlenen uranyum zenginleştirme sınırını aşacağını duyurdu.

İran Atom Enerji Kurumu sözcüsü Behruz Kamalvandi, 10 gün içerisinde nükleer anlaşma tarafından belirlenen uranyum zenginleştirme sınırını aşacağını söyledi.

İran devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Kamalvandi, nükleer programa ilişkin 2015 yılında imzalanan ‘kapsamlı ortak eylem planı’ (KOEP) kapsamında belirlenen uranyum stok seviyesini hatırlatarak, ”Uranyum zenginleştirme seviyesini halihazırda dört katına çıkarmıştık. Yakın zamanda bu oranı daha da artırdık. Dolayısıyla uranyum stoğumuz anlaşmalar çerçevesinde belirlenen 300 kg. sınırını 10 gün içerisinde aşacak” dedi.

Behruz, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini İran’ı ABD yaptırımlarından korumak konusunda bir an evvel harekete geçmeye de çağırdı.

Nükleer anlaşma gerginliği

2015 yılındaki uluslararası anlaşma, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunu 300 kilogramla sınırlandırıyordu.

Anlaşma ayrıca 130 tonla sınırlanan ağır su stoğu kısıtlaması ve fazla materyalin ülke dışına satılmasının durdurulmasını öngörüyordu.

ABD 2018’de KOEP anlaşmasından tek taraflı çekildikten sonra İran’a yönelik yaptırımları tekrar uygulamaya sokmuştu. Bu yaptırımlar İran’da ekonomik sorunlara yol açmış ve KOEP’e taraf AB ülkeleri ile İran’ın ticari ilişkilerini olumsuz etkilemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay da İran’dan petrol almaya devam eden Türkiye dahil bazı ülkelere uygulanan muafiyeti sona erdirmişti.

Bunun ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, anlaşmaya taraf diğer 5 ülke olan Almanya, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya’ya, İran’ın petrol ihracatını Amerikan ambargolarından korunması için 7 Temmuz’a kadar süre vermişti.

İran ve ABD arasındaki ilişkiler geçen hafta Umman Körfezi’nde yaşananlar sebebiyle gergin.

Dünya petrol trafiğinin önemli bölümünün aktığı Umman Körfezi’nde petrol tankerlerinin saldırıya uğramasıyla ilgili ABD İran’ı suçlayıp bölgeye savaş gemisi göndermiş, Tahran ise iddiayı kesin bir dille reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek için kadınlardan dayanışma konseri
Sonraki Haber
Göç raporu: Yasaklar insanları zorla yerinden etti, nüfus artış hızını düşürdü