Ana SayfaDünyaKurtardığı 40 mülteciyle denizde bekletiliyordu: Sea-Watch 3’ün kaptanı gözaltında

Kurtardığı 40 mülteciyle denizde bekletiliyordu: Sea-Watch 3’ün kaptanı gözaltında

HABER MERKEZİ – Akdeniz’de kurtardığı 40 mülteciyle İtalya’nın Lampedusa limanına “izinsiz” yanaşan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı gözaltına alındı. Gemiye de el konulurken, 31 yaşındaki kaptan Carola Rackete’nin ise 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Libya’dan Avrupa’ya geçmek için yola çıkan 53 mülteciyi 12 Haziran’da kurtaran Sea-Watch 3 gemisi, o tarihten bu yana güvenli bir liman açılması talebine yanıt alamadı.

Almanya merkezli Sea Watch örgütü, 12 Haziran’daki kurtarma operasyonundan bu yana İtalya’nın yanı sıra Malta, Fransa, Hollanda, Almanya ve Avrupa Birliği kurumlarıyla temasa geçtiklerini ancak hiçbir çözüm sunulmadığını belirtiyordu.

Yaklaşık 2 hafta boyunca İtalya açıklarında uluslararası sularda bekleyen gemi, geçen Çarşamba günü gemideki durumun kritik bir hal aldığı gerekçesiyle “izinsiz” olarak İtalya karasularına girdi.

İtalya’nın Lampedusa adasına yanaşmayı deneyen gemi, limana birkaç mil mesafede durduruldu ve limana girişine izin vermedi.

Yalnızca 13 mülteci acil tıbbi desteğe ihtiyaç duydukları için gemiden tahliye edildi.

BBC’den Övgü Pınar’ın haberine göre Sea-Watch 3’ün 31 yaşındaki Almanya vatandaşı kaptanı Carola Rackete, dün yaptığı açıklamada 40 mülteci ve 22 mürettebatı taşıyan gemideki durumun gittikçe vahim bir hal aldığını ve intihar vakalarını önlemeye çalıştıklarını söyledi.

Sea Watch: Hiç kimse sorumluluk almadı, görev yine bize düşüyor

İtalya karasularında yaklaşık üç gün boyunca bir liman açılmasını bekleyen Rackete, bu süreçte hiçbir çözüm önerisi sunulmadığı için sonunda dün gece “izinsiz” olarak Lampedusa limanına yanaştı.

Rackete, “Hala bir çözüm bekliyoruz ama ufukta görünen bir şey yok. Bu yüzden limana kendim girme kararı aldım” dedi.

Sea Watch örgütünün sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada da, “Yeter! Şu anda Sea-Watch 3 Lampedusa limanına giriyor. Acil durum ilan etmemizin üzerinden neredeyse 60 saat geçti. Hiç kimse kulak asmadı. Hiç kimse sorumluluk almadı. 40 kişiyi güvenliğe taşıma görevi yine bize düşüyor, kaptanımız Carola Rackete ve mürettebatına düşüyor” denildi.

Geminin kaptanı gözaltında

Akdeniz’de kurtardığı mültecilerle 16 gün boyunca güvenli bir liman izni bekleyen Sea-Watch 3 yardım gemisi, dün gece İtalya’nın Lampedusa limanına yanaştı.

Böylelikle 40 mülteci günler sonra karaya çıkabilirken, geminin kaptanı Carola Rackete ise limana yanaşmasına izin vermeyen “bir savaş gemisine direniş göstermek” bahanesiyle gözaltına alındı.

Salvini, kaptana ‘kanun kaçağı’ dedi

Yardım gemilerine İtalya limanlarını kapama politikası yürüten Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise Twitter’a yazdığı mesajda kaptanın gözaltına alınmasını kutladı.

Sea-Watch 3 gemisini “korsan gemi” diye niteleyen Salvini, “Kanun kaçağı kaptan gözaltında. Korsan gemi ele geçirildi. Yabancı sivil toplum kuruluşuna büyük para cezası. Tüm göçmenler diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak. GÖREV TAMAMLANDI” dedi.

Diğer yandan geminin kaptanı Rackete gözaltına alınırken limanda bekleyen bir grup kendisine destek verdi.

Gemiye el konuldu

DW’nin haberine göre İtalya İçişleri Bakanlığı gemiye el konulduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 20 bin euroluk para cezası kesileceği de bildirildi.

“Bir savaş gemisine direniş ya da şiddet eyleminde bulunmak” suçlaması yöneltilen Sea-Watch 3’ün kaptanı Carola Rackete’nin ise 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Previous post
17. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne çağrı
Next post
Cudi ve Heybeliada'da orman yangınları