Ana SayfaGüncelLeyla Güven: Barışa hem çok yakınız hem de çok uzak

Leyla Güven: Barışa hem çok yakınız hem de çok uzak

HABER MERKEZİ – Gazeteci Sabiha Temizkan, Yeni Yaşam için annesi Leyla Güven ile 200 gün süren açlık grevi eylemini konuştu. Güven bu röportajında yaptıkları direnişe manşet atmasını isteyen kızına “Umut ettik, direndik, başardık!” diyor, barışa hem çok yakın hem de çok uzak olduğumuzu söylüyor.

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven, 200 gün süren açlık grevi eylemi sonrası ilk röportajını kızı Sabiha Temizkan’a verdi.

Güven bu röportajda eylemini, bu süreçte yaşananları ve yaşadıklarını anlatıyor. Bunun yanı sıra PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajlarını değerlendiriyor.

“Umut ettik, direndik, başardık!” diyen Güven, barışa hem çok yakın hem de çok uzak olduğumuzu söylüyor.

“Uzağız çünkü Türkiye’yi yönetenler, Ortadoğu’daki devletleri yönetenler çok geleneksel ve iktidarcı bir zihniyete sahipler. Bu zihniyetin değişmesi gerekiyor.
“Kalıcı ve onurlu bir barış çok yakın çünkü yeni bir nesil yetişiyor. Bu nesil mevcut statükocu anlayışı, bağımlı yaşamayı kabul etmiyor. Küresel özgürlüğü istiyor, küresel demokrasiyi istiyor. Eşitlik istiyor, sınırların kaldırılmasını istiyor. Daha özgür bir dünya istiyor, kendi ülkesiyle sınırlı kalan değil, daha global düşünüyor. İşte bu nesil de insana umut veriyor.
“Siyaset gençleşiyor, kadınlar siyasete daha aktif katılıyor, kendi rengini veriyor. Bütün bunlarla birlikte siyaset de doğal olarak demokratikleşiyor. Bu öz siyasete yansıdığında ben inanıyorum ki bu zihniyet değişecektir. Dolasıyla kalıcı barış da yakın diye düşünüyorum.”

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘fiziken de bu barışın içinde olması’ gerektiğini belirten Güven, “Çünkü Sayın Öcalan demokratik ulus perspektifiyle demokratik Ortadoğu’nun mümkün olabileceğini ve tüm halkların birlikte yaşayabileceği bir proje sunuyor aslında” diyor.

“Bu çok ağır sonuçları olan çatışmalı sürecin ardından bir barış olacaksa ancak onunla olur. Bunu sadece ben söylemiyorum, bu bir realitedir. Bu yüzden de Sayın Öcalan’ın sesinin dışarı çıkması için açlık grevine başladım. Zaten Sayın Öcalan’ın avukatları ile yaptığı ilk görüşmede kamuoyuna açıklanan 7 maddelik deklarasyon niteliğindeki metinle de bu realite bir kez daha ortaya çıktı.”

Güven, kızının “Sizce yeniden bir müzakere başlar mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi.

“Bunu çok öngöremiyorum ama adı müzakere olmasa bile Türkiye kendi içinde normalleşme yaşarsa, demokratik kriterleri yükseltirse, hak ve özgürlükler konusunda reform niteliğinde bir gelişme yaşanırsa zaten bu beraberinde böyle bir süreci de getirecektir. Sayın Öcalan da bu sürece elinden gelen katkıyı sunacaktır ve zaten biz demokratik siyasetin içinde olanlar buna katkı sunacağız.”

Yeni Yaşam’da yayınlanan röportajın tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mülteci Gazeteciler II | Ezgi Özer anlatıyor: Seni sen yapan her şey artık karşı kıyıda
Sonraki Haber
Gazeteci Seda Taşkın'a verilen beraat kararına itiraz