Ana SayfaGüncelMülteci kampında verem salgını iddiası: Hasta sayısı kaç, önlem alındı mı?

Mülteci kampında verem salgını iddiası: Hasta sayısı kaç, önlem alındı mı?

HABER MERKEZİ – Iğdır’da Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde tüberküloz yani halk arasında bilinen adıyla verem salgını iddiası gündemde. Konuyu Meclis’e taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, kampta neler yaşandığını sordu: “Hasta sayısı kaç, önlem alındı mı? İhmale dair bakanlıklarca açılmış bir soruşturma var mı?”

Iğdır’da bulunan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’nde kalan mülteciler arasında tüberküloz salgınının yayıldığı yönünde iddialar var.

Hastalığın kampta görevli olan doktorlar tarafından değil, yetkililer tarafından Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirildiği belirtiliyor.

İddiaları gündeme taşıyan isim HDP Iğdır milletvekili Dr. Habip Eksik. Ona göre eğer önlem alınmazsa sadece Iğdır değil tüm Türkiye bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Iğdır Valiliği ise salgın hastalık iddialarına dair şu açıklamayı yaptı:

“Göçmenlere üç öğün yemek verilmekte olup, sağlık ve temizlik ihtiyaçları en iyi şekilde sağlanmaktadır. Geldikleri ülkeler göz önünde bulundurularak, özellikle bulaşıcı hastalık taşıma riskine karşı, toplu yaşama alanı olan Geri Gönderme Merkezi’mizde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi adına İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve sağlık ekiplerimizce her türlü tedbirler alınmaktadır.
“Öte yandan şu ana kadar hastalık bulaşan personelimiz bulunmamakla birlikte tedbir amaçlı olarak bütün personelimiz sağlık taramasından geçirilmektedir.
“Şu ana kadar iki göçmende bulaşıcı hastalığa rastlanılmış olup, hastalık şüphesi olan bütün göçmenler karantina bölümünde tutulmaktadır. İl Müdürü ve personelleri görevlerinin başındadırlar. Bu itibarla iddia edilen haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır.”

“Valilik soruşturma başlattı mı?”

Eksik birkaç gündür gündemde olan konuyu bir soru önergesi ile de Meclis’e taşıdı.

Önergesinde, ‘çağdışı hastalık’ olarak bilinen tüberkülozun yetersiz beslenme ve temizlik nedeniyle ortaya çıktığını hatırlatan Eksik, bu hastalığın vücut direncinin düşmesine yol açtığını, uzun süreli ilaç tedavisi ve ciddi bir bakım gerektirdiğini vurguladı.

Eksik, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin belirlediği asgari standartlara uymayan kamplarda kalan mültecilerin yaşam koşullarının elverişli olmamasının, telafisi zor ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açtığını da kaydetti.

HDP’li Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Geri Gönderme Merkezi’nde ne kadar mülteci barındırıldığı gibi soruların yanı sıra tüberküloz teşhisi konulan hasta bulunup bulunmadığı, hastalığın yayılmaması ve bulaşmasını önlemeye yönelik ne tür önlemler alındığını sordu.

  • Geri Gönderme Merkezinde olaylar meydana geldiği basına yansımıştır. Bu esnada yaralanan ve ölen kişi-kişiler var mıdır? Bu esnada ateşli silah veya kesici alet kullanılmış mıdır?
  • Göçmenler Geri Gönderme Merkezi’ne alınmadan gerekli sağlık taraması yapılmış mıdır?
  • Geri Gönderme Merkezi’nin kapasitesi ne kadardır, şuan ne kadar göçmen barınmaktadır? Göçmenlerin kaçı çocuktur ve Tüberküloz’a yakalanan çocuk sayısı ne kadardır?
  • Tüberküloz teşhisi konulan göçmen sayısı ne kadardır ve Tüberküloz şüphesi konulan hasta sayısı ne kadardır?
  • Hastalığın yayılmaması ve bulaşmasını önlemeye yönelik ne tür önlemler alınmıştır?
  • Geri Gönderme Merkezinde çalışan personel sayısı ne kadardır? Tüberküloz hastalığına yakalanan personel var mıdır?
  • Geri Gönderme Merkezi’nde asgari yaşam koşullarına uygun gıda, barınma ve güvenlik önlemi alınmış mıdır?
  • Yemek hizmeti veren firma TSE 8985 üretim standartlarına uygun mudur? İpekyol firmasının 4 çeşit yemeği 5 TL gibi bir rakamla verdiği iddiası doğru mudur? Doğru ise bu çağda beslenme yetersizliğinin sebebi nedir? Valiliğin bu konuda bir soruşturması var mıdır, var ise hangi aşamadadır?
  • Binanın gerekli fiziki yapısı bitirilmeden faaliyete geçirildiği iddiası doğru mudur? Iğdır Valiliği bu konuda bir soruşturma başlatmış mıdır?
  • Ortaya çıkan tüberküloz ihmali ile ilgili bakanlıklarca açılmış bir soruşturma var mıdır? Var ise hangi aşamadadır?

Tüberküloz hakkında

Tüberküloz, “Mycobacterium tuberculosis” ismi verilen ve solunum yoluyla bulaşan bir mikrobun neden olduğu enfeksiyon hastalığıdır.

Sadece damlacık enfeksiyonuyla bulaşır, bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak ya da yiyeceklerle bulaşmamaktadır.

Hasta olan kişi normal konuşurken, öksürürken veya hapşırdığında ortama yayılan damlacıkların, solunum yoluyla karşı taraftaki kişi tarafından alınması sonucunda o kişi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmaktadır.

Ancak enfeksiyonu alan her kişide hastalık gelişmez. Aslında toplum içerisinde her insan bir şekilde tüberküloz bakterisine maruz kalmaktadır ama herkes hasta olmamaktadır.

Enfeksiyonun vücutta olması ve hasta olmak farkı durumlardır. Enfekte olmak tüberküloz mikrobunu solunum yoluyla almak, hasta olmaksa o solunum yoluyla alınan mikrobun vücutta hastalık yapmasıdır.


Karınca, MA, Evrensel



Önceki Haber
Yunanistan’da seçimler: Tarih 7 Temmuz’a çekildi, gerekçe ‘ekonomik gelişmeler’
Sonraki Haber
İki kızını vuran erkek gözaltına alındı, çocuklarını suçladı