Ana SayfaEkolojiODTÜ’de ‘KYK yurdu’na karşı direniş 38’inci gününde

ODTÜ’de ‘KYK yurdu’na karşı direniş 38’inci gününde

HABER MERKEZİ – ODTÜ’deki kavaklık alanına, 40 dönümlük arazi üzerine yapılmak istenen KYK yurduna karşı çadır kuran öğrenciler 38 gündür eylemde. Direnişteki öğrenciler, “Bizler direne direne bir şeylerin kazanıldığını biliyoruz. Okulumuzun özerkliğini bozmayacak bir şekilde yurt yapılana kadar direnişimiz devam edecek” diyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ile Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) arasında 21 Mayıs 2018’de imzalanan protokolde 40 dönümlük arazi üzerine yapılacak yurdun inşaatına 14 Mayıs’ta başlandı.

Kavaklık alanına yapılmak istenen yurda engel olmak için ODTÜ öğrencileri, kurdukları Kavaklık İnisiyatifi adlı oluşum altında bir araya geldi.

Endemik türlerin bulunduğu alanda binlerce ağacın kesileceğini ve birçok canlının yaşadığı arazinin yok olacağını belirten öğrenciler, başka bir alanda daha ekolojik, özgürlükçü, katılımcı ve sosyal yanı olan bir yurt inşa edebileceğini belirtiyor.

38 gündür eylemde olan öğrenciler, 15 Mayıs’tan bu yana başlattıkları nöbeti sürdürmekte kararlı.

Gece gündüz burada nöbet tutan öğrenciler, eylem boyunca yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı.

Nöbet eyleminin üçüncü gününde Kavaklık İnisiyatifi’ne katılan ve soyadının yazılmasını istemeyen Onur isimli ODTÜ öğrencisi, öncelikle yurt kavramının ne olduğuna dikkatle bakmak gerektiğini belirtiyor.

“Çünkü 80 darbesine giden süreçte, Niğde’de, Nevşehir’de ve Sivas’ta bu gerici yapılanmaların yurtlarda örgütlendiğini biliyoruz. Ve bu yurtlardaki örgütlenmelerin ne kadar yıkıcı olabileceğini duyduk, gördük, biliyoruz. Dolayısıyla devlet ideolojisini yansıtan KYK yurdunun yapılması ODTÜ’nün özerk yapısına bir saldırıdır açıkçası.”

ODTÜ yönetimi öğrencilerle görüştü

Nöbet eylemlerinin ikinci haftasında üniversite yetkililerinin kendileriyle görüştüğünü söyleyen ODTÜ öğrencisi Umut ise, görüşmelerin daha çok bir ikna çalışması gibi olduğunu ve tam olarak uzlaşıya varamadıklarını belirtti.

Başka bir alanda, ekolojik bütünlüğü ve iyiliği gözeten, hem de sosyal anlamada ODTÜ öğrencilerinin özgürlüğünü kısıtlamayacak katılımcı bir süreçle yurt yapılasını isteyen Onur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreçte tüm ODTÜ bileşenlerinin söz sahibi olmasını istiyoruz. Burası dışında alternatif yerleri sunmak adına çeşitli çalışmalar yaptık bizde. Belirli alternatiflerimiz önerilerimiz mevcut. Hali hazırda yapılması planlanan yurt, kapasite bakımından ODTÜ ihtiyacının çok üzerinde. Daha küçük bir alanda ve doğaya zarar vermeyecek şekilde ODTÜ tarafından yapılacak bir yurt istiyoruz.”

“Burayı savunmak herkesin görevi”

Bir kadın olarak okulunda KYK yurdunu istememesinin sebebinin, en başta yurdun “gerici ve cinsiyetçi” politikaları olduğunu belirten İrem de şunları dile getirdi:

“Kadınların kaldığı KYK yurtlarında özellikle giriş çıkış saatleri erkeklerinkinden daha sıkı durumda. Bir kadın çok erken saatlerde yurda girmek zorunda ve o saati açtığı sürede yurda alınmıyor.
“Özellikle homofobik, transfobik tutumlar var bu yurtlarda, örneğin çok kısa bir zaman önce sırf trans kimliğinden dolayı bir öğrenci KYK yurdundan atıldı.
“İktidarın dışarıdan giremeyip içerden kaleyi fetih etme durumu var şu an. ODTÜ’de yaşatmaya çalıştığımız kültür hemen hemen hiçbir üniversitede kalmadı. Sayılı üniversitelerden biriyiz buradaki kültürü korumak, savunmak sadece ODTÜ öğrencilerinin değil bütün herkesin görevidir.”

“Yıllarca sürse de biz burada olacağız”

Kavaklık dışında kampüs içerisinde yurt yapılacak başka alanların olduğuna dikkat çeken Beyza adlı öğrenci ise şunları söyledi:

“Buraya bir tel çekildi ama şu an o da yok, kaldırdılar. Bizler direne direne bir şeylerin kazanıldığını biliyoruz. Herhangi bir canlıya zarar vermeyecek, okulumuzun ihtiyaçları doğrultusunda ve okulumuzun özerkliğini, laikliğini bozmayacak bir şekilde yurt yapılana kadar direnişimiz devam edecek.
“İsterse yıllar sürsün ama biz buradayız. Kesinlikle şöyle algılansın istemiyoruz. ODTÜ elitizmi yapmıyoruz. Biz kampüsümüzün bütünlüğü için uğraşıyoruz. Orman da, ağaç da her şey bizim. KYK değil, kavaklık bizim.”

Fotoğraflarla: ODTÜ’de ‘KYK yurdu’ inşaatına karşı direniş


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bartın'da sel: Biri çocuk iki kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Avukatları görüşmenin detaylarını ve Öcalan'ın mesajını paylaştı