Ana SayfaEğitimOkula başlama yaşı 69 ay oldu

Okula başlama yaşı 69 ay oldu

HABER MERKEZİ – Meclis’te kabul edilen yasa ile daha önce 66 ay olan okula başlama yaşı 69 aya çıkarıldı. Ayrıca kabul edilen yasa ile sözleşmeli öğretmenler ile Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki sözleşmeli personelin kadroya atanması için gerekli süre de kısaltıldı.

Bazı Kanun ve 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ‘de (KHK) değişiklik yapan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Kabul edilen yasayla daha önce 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 aya çıkarıldı.

Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.

İlkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydın ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenecek.

Okula başlama yaşı tartışmaları

72 ay olan okula başlama yaşı, 2012-2013 eğitim yılındaki 4+4+4 sistemiyle birlikte 60 aya düşürülmüştü. Çocuğunu 60 aylıkken okula başlatmak istemeyenlerin “okula başlayamaz” raporu alması zorunda bırakılmıştı. Tartışmalar sonucunda yaş sınırı 66 aya çekilmişti.

4+4+4’ün ikinci yılında ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okula kayıt yaşında yönetmelik değişikliği yapmış ve rapor yerine, veli dilekçesi şartı konulmuştu. Şart ile 66, 67 ve 68 aylık çocukların kayıtları bir yıl ertelenebilmişti.

Sözleşmeli çalışanlar

Meclis’te kabul edilen yasa ile ayrıca sözleşmeli öğretmenler ile Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki sözleşmeli personelin kadroya atanması için gerekli süreyi kısaltan kanun teklifi de kabul edilerek kısaltıldı.

Buna göre;

  • Diyanet İşleri Başkanlığı’nda din hizmetleri sınıfına ait kadrolarda çalışan sözleşmeli personelin dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacağına yönelik süre üç yıla indirildi.
  • Sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde din hizmetleri sınıfına ait kadrolara atanacak. Bu şekilde atananlar, aynı yerde en az iki yıl yerine bir yıl daha görev yapacak.
  • Sözleşmeli öğretmenlerin başka bir yere atanmaları için doldurmaları gereken süre dört yıldan üç yıla, bu sürenin ardından öğretmen kadrolarına atananların aynı yerdeki görev süresi ise iki yıldan bir yıla indirildi.
  • Sağlık Bakanlığı’nda çalışan sözleşmeli personelin kadroya atanabilmesi için zorunlu hizmet süresi dört yıla düşürüldü.
  • Sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerdeki kadrolara atanacak. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapacak.
Previous post
Hakkari'de şüpheli asker ölümü
Next post
Medeni Yıldırım 6 yıl önce bugün öldürüldü