Ana SayfaGüncelOrhan Doğan mezarı başında anıldı

Orhan Doğan mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ – 12 yıl önce aramızdan ayrılan Kürt siyasetçi Orhan Doğan, Cizre’deki mezarı başında anıldı. Anmada konuşan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “Sensiz çok eksiğiz” diyerek, kayyum tarafından kaldırılan anıtın yeniden dikilmesini istedi.

Orhan Doğan bundan 12 yıl önce bugün, 29 Haziran 2007’de aramızdan ayrıldı.

Eski milletvekili Doğan için Şırnak’ın Cizre ilçesindeki mezarı başında yapılan anmaya, Doğan’ın ailesinin yanı sıra, HDP Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, DTK Daimi Meclis Üyesi Selim Sadak, HDP’li belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileriyle çok sayıda yurttaş katıldı.

‘Sensiz çok eksiğiz’

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Saygı duruşu ile başlayan anmada dualar okundu. Doğan’ın mezarına karanfillerin bırakıldığı anmada konuşan HDP Sözcüsü Kubilay, Doğan’ı şahsen tanıma fırsatının olduğunu belirterek, “Gerçekten Orhan Doğan’la tanışmak ve konuşmak büyük bir ayrıcalıktı. Kendimi şanslı hissediyorum” dedi.

Doğan’ın barış tutkunu bir insan olduğunu vurgulayan Kubilay, Doğan’ın 12 yıl önceki barış çabasına tahammül edemeyenlerin bugün onun Cizre’deki anıtına tahammül edemediğini hatırlattı.

Kubilay, “Şahsen sevgili Orhan Doğan’ın huzurunda savaş ve şiddette ısrar eden muhalefet ve iktidara şu çağrıda bulunuyorum: Gelin bu cumhuriyeti eşit haklar temelinde demokrasiyle taçlandırılalım. Eşit yurttaşlık temelinde demokratik cumhuriyeti inşa edelim. Kürtler tarihte ellerinden zorla alınmış ne varsa onları istiyor. Bu da eşitlik ve özgürlüktür” diye konuştu.

Anıt talebi

“Bugün HDP fikriyatında bir barıştan söz ediliyorsa bunun mimarlarından birisi Orhan Doğan’dır. O nedenle sevgili Orhan Doğan sensiz çok eksiğiz” diyen Kubilay, son olarak belediye eşbaşkanlarından kayyum tarafından kaldırılan anıtın yeniden dikilmesini istedi.

Kubilay’ın ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez ise Doğan’ın verdiği mücadeleyi sürdüreceklerinin mesajını verdi.

Son olarak konuşan DTK’li Sadak ise, Doğan’ı anarak, “Arkadaşlığın unutulmadı” dedi.

Konuşmaların ardından anma sona erdi.


Orhan Doğan aramızdan ayrılalı 12 yıl oldu


Orhan Doğan hakkında

Orhan Doğan 25 Temmuz 1955’te Mardin’de doğdu.

Ankara Hukuk Fakültesi’nde öğrenimine devam ederken 1975 yılında açılan memurluk sınavını kazandı.

75-81 arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü’nde muhasebe memuru olarak çalıştı. Murathan Mungan’ın babası İsmail Mungan’ın yanında avukatlık stajını yaptı. Staj bittikten sonra Cizre’ye dönüp avukatlık yapmaya başladı.

Demokrasi Partisi’nden milletvekili olan Orhan Doğan, 10 yıl hapishanede kaldı ve 9 Haziran 2004’te tahliye edildi.

Doğan, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylardan biri olarak Şırnak’tan aday oldu ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) “seçilmeye engel mahkumiyetleri bulunduğu için aday olamayacaklarına” karar verdi.

Doğan, 25 Haziran 2007’de Ağrı Doğubeyazıt’ta bir toplantıda halka hitap ederken kalp krizi geçirdi.

Orhan Doğan kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde 29 Haziran 2007’de hayatını kaybetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu açıkladı: Esenler Otogarı, 'yüksek teknoloji merkezi' olacak
Sonraki Haber
Tanrıça Hera'dan Zeus'a karşı kusursuz bir intikam