Ana SayfaManşet“Polisiz” deyip alıkoydular, “Pis Kürt” diyerek işkence yaptılar

“Polisiz” deyip alıkoydular, “Pis Kürt” diyerek işkence yaptılar

HABER MERKEZİ – Halfeti, Ankara, Diyarbakır… Her gün başka bir şehirden işkence haberi geliyor. Bu kez de Kocaeli’nde bir kişi kapısının önünde bekleyen ve kendisini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından alıkonularak ıssız ve karanlık bir bölgeye götürüldü, ırkçı hakaretlerle darp edildi. Konuştuğumuz M.A., ‘şehri terk etmesi yoksa onun için iyi olmayacağı’ tehditleri sonrası yaşadığı şehri terk etmek zorunda kaldığını anlattı.

Son dönemde artan işkence haberlerine bir yenisi daha eklendi. Bu kez adres Kocaeli.

Kentin İzmit ilçesinde 22 Haziran günü saat 22:00 sularında işinden evine dönen 27 yaşındaki M.A., evinin kapısı önünde bekleyen ve kendisini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından alıkonuldu.

Konuştuğumuz M.A.’nın aktardığına göre kendisini alıkoyanlar onu beyaz renkte Connect marka bir araca bindirdi, Umuttepe mevkiinde bulunan ıssız ve karanlık bir yer olan kent-orman bölgesine götürdü. M.A. kendisine işkence yapanları daha önce hiç görmediğini anlattı.

“Polis diye tanıttılar kendilerini. Ben oraya (kent-orman) gideceğimizi bilmiyordum. Önce insancıl konuştular. Ondan sonra yaşandı işkence. Arabanın yolunu yukarı ormana doğru çevirdiklerinde tedirgin oldum.
“Olayı çözemedim. Ne oldu, neden yaptılar anlamadım. Tedirgin oldum. Polis olduklarına dair kimlik istedim ama kimlik falan da göstermediler.
“Bana ırkçı hakaretlerde bulundular, şehri terk etmemi söylediler, özellikle sırtıma vurdular, sopayla vurdular. ‘Bu memleketi terk edeceksiniz’, ‘Sizin gibi teröristleri burada barındırmayacağız’ gibi sözler söylediler. Ben olayı idrak edemezken bana, ‘Senin kim olduğunu biliyoruz’, ‘Pis Kürt’, ‘Sizi bilmem ne yapacağız’ gibi ifadeler kullandılar.
“Daha sonra arabaya binip gittiler. Ondan sonra bir toplu taşıma vasıtasıyla eve dönebildim.”

Bu olayın ardından M.A. yaşadığı korku nedeniyle şehri terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

“Evden eşyalarımı topladım, başka şehre gittim. Şu an başka bir şehirdeyim” diyen M.A., korktuğunu, savcılığa gitse de herhangi bir resmî işlem başlatamadığını bildirdi.

Dört bir yanda işkence

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İşkenceye sıfır tolerans” sözleriyle “Yargı Reformu” paketini duyursa da öncesinde olduğu gibi bu duyurunun sonrasında da yurttan işkence haberleri geliyor.

Sadece Mayıs ve Haziran aylarında basına üç farklı şehirden işkence haberleri yansıdı.

Halfeti’de 18 Mayıs’ta polisler ve PKK’liler arasında çıkan çatışmada bir polisin hayatını kaybetmesi sonrası Dergili Mahallesi’ne düzenlenen operasyonla üçü çocuk olmak üzere en az 54 kişi gözaltına alınarak işkenceden geçirilmiş, bu görüntüler gündem olmuştu. Urfa Barosu bu işkenceyi raporladı.

Halfeti’deki bu olaydan 8 gün sonra 27 Mayıs’ta başkent Ankara’da Eminyet’te, ‘sınav yolsuzluğu’ iddialarıyla Dışişleri Bakanlığı eski personeline düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 78 kişi işkenceye maruz kaldı. Bu işkence de Ankara Barosu tarafından raporlandı.

Son olarak 14 Haziran’da Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bir polis tarafından alıkonulan Yasin Aktay önce götürüldüğü depoda, ardından götürüldüğü karakolda işkenceden geçirildi. Karınca’nın gündeme getirdiği işkence Meclis gündemine taşındı, Aktay’a işkence yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakan Akar CHP, MHP ve İYİ Parti liderleriyle görüşecek
Sonraki Haber
21 kişi hayatını kaybetmişti: Yeşilyurt Apartmanı davası ertelendi