Ana SayfaDünyaRusya’da araştırmacı gazeteci serbest ama onunla dayanışan 400 kişi gözaltında

Rusya’da araştırmacı gazeteci serbest ama onunla dayanışan 400 kişi gözaltında

HABER MERKEZİ – Moskova’da yerel yönetimdeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili araştırma yapan gazeteci Ivan Golunov’un ev hapsi kararının kaldırıldığı açıklandı. Diğer yandan Gulanov ile dayanışmak amacıyla yapılan eyleme müdahale eden polis, muhalif lider Aleksey Navalnıy’nin de aralarında bulunduğu 400’ü aşkın kişiyi gözaltına aldı.

Rusya’da bağımsız haber kurumu Meduza bünyesinde çalışan 36 yaşındaki gazeteci Ivan Golunov, Perşembe günü uyuşturucu satmaktan gözaltına alınmış ve ev hapsine çarptırılmıştı.

Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, Golunov’un ev hapsi kararının kaldırıldığını söyledi.

Kolokoltsev ayrıca, gazetecinin gözaltına alınma süreciyle ilgili de soruşturma başlatıldığını, görevli polislerin ise açığa alındıklarını söyledi.

İçişleri Bakanı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Biyolojik, kriminal, genetik ve parmak izi testleri Ivan Golunov’un suça bulaştığına dair delil içermediğinden. Bugün kendisinin ev hapsi kararı kaldırılıyor ve üzerine atılı tüm suçlamalar düşüyor” dedi.

Dayanışma eylemine polis müdahalesi: 400 gözaltı

Diğer yandan Gulanov ile dayanışmak amacıyla Moskova’da yapılan bir eyleme ise polis müdahale etti. 400’ü aşkın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bunların arasında ülkedeki muhalif lider Aleksey Navalnıy de var.

Son yıllarda birçok gözaltına alınan Navalnıy, “İktidar Golunov davasındaki harika dayanışma eyleminden korkunç derecede ürküyor” dedi ve ekledi: “Onlar için önemli olan, öncelikle genel dayanışmayı kırmak, ardından yıldırmak ve ısrar edenleri hapsetmek.”

Ayrıca gözaltına alınanlar arasında birçok farklı medya kurumundan gazetecilerin bulunduğu öğrenildi.

Ne olmuştu?

Araştırmacı gazeteci Ivan Golunov

Moskova’da yerel yönetimdeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili araştırma yapan gazeteci Golunov, 6 Haziran’da uyuşturucu satma girişiminde bulunmak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Söz konusu gözaltının siyasi amaçlar güttüğüne dair çok sayıda yorum yapılmış, Rusya’da yayın yapan Vedomosti, Kommersant ve RBK gazeteleri ortak manşet atarak Golunov’un gözaltına alınmasına yönelik soru işaretlerini gündeme getirmişlerdi.


Rusya’da yolsuzlukları araştıran gazeteci tutuklandı


Karınca, Amerika’nın Sesi, AFP



Önceki Haber
Seçime 11 gün kala: İstanbul adaylarından açıklamalar
Sonraki Haber
Çakıl taşı – Elend Aydın