Ana SayfaDünyaŞam yönetimi: Türkiye, Suriye’de ne yapmak istiyor?

Şam yönetimi: Türkiye, Suriye’de ne yapmak istiyor?

HABER MERKEZİ – Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, İdlib vilayetinde Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemediklerini söyledi, “Türkiye, Suriye’de ne yapmak istemektedir?” diye sordu.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, saldırı ve çatışma haberlerinin geldiği İdlib vilayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile karşı karşıya gelmek istemediklerini söyledi.

Muallim, “Umarız, ordumuzla Türk ordusu savaşmaz. Bu bizim temel duruşumuzdur” dedi.

Pekin’de basın toplantısı düzenleyen Muallim, “Ülkemizin bir parçası olan Suriye toprağı İdlib’de savaştıklarımız, teröristler. Asıl soru, Türkiye Suriye’de ne yapmak istemektedir?” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin Reuters’a dayandırdığı habere göre Muallim, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye Suriye toprağının bir bölümünü işgal ederken, ülkenin bazı bölgelerinde askeri varlığını da sürdürüyor. Türkiye, El Nusra Cephesi’ni mi koruyor? Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin de aralarında olduğu bazı terörist güçleri mi koruyor?”

İdlib’de ne oluyor?

Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib vilayeti, kuzeydoğudan Halep, güneyden Hama, batıdan da Lazkiye vilayetleriyle sınır. İdlib’in kuzeyi ise Suriye-Türkiye sınırı.

Bölgede, El Kaide’nin Suriye kolu olan ve Nusra Cephesi olarak bilinen Heyet Tahrir Şam bölgede gücünü arttırırken, diğer muhalif grupların bazıları Türkiye’nin desteklediği Ulusal Kurtuluş Cephesi çatısı altında varlığını sürdürüyor.

Suriye ordusu güçleri ise Nisan ayından beri bölgeye operasyonlarını artırmış durumda.

İdlib’de, geçtiğimiz haftalarda yeniden şiddetlenen çatışmaları sonlandırmak için Türkiye ile Rusya’nın arabuluculuğunda tam kapsamlı ateşkes sağlandığı bildirilse de vilayetten çatışma haberleri ise gelmeye devam ediyor.

Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı, 13 Haziran ve 16 Haziran tarihlerinde İdlib’deki gözlem noktalarına saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

Diğer yandan ateşkes gündemdeyken Rusya’nın önde gelen askeri-savunma blogu Voennoe obozrenie’de yayınlanan bir yazıda, askeri hareketliliğin devam ettiği ve gitgide sertleştiği belirtilmişti.

Söz konusu yazıda İdlib’in Suriye’deki iç savaşta etkin rol oynayan Rusya ve Türkiye’nin çıkarlarının kesişme yeri haline geldiği kaydedilmişti.

Yazıda, Türkiye’nin İdlib’de Suriye hükümetine karşı faaliyet gösteren gruplara “desteğini kesmek bir tarafa onları zayıflatmaya bile niyetli olmadığı” iddia edilmişti.

Yani özetle; “Rusya ve Türkiye sanki müttefiklermiş gibi İdlib’de ortak devriye bile çıkartıyorlar; ama aslında birbirine düşman tarafları destekliyorlar” denilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berkin Elvan davası: Keşif raporuna göre 'kusur tespitinde yetersiz kalındı'
Sonraki Haber
Erdoğan: Bize Mursi’nin sonunu hatırlatanlarla yarışıyoruz