Ana SayfaDünya‘Sorumlusu Trump’: El Salvadorlu baba ve çocuğu ABD’ye geçmeye çalışırken boğuldu

‘Sorumlusu Trump’: El Salvadorlu baba ve çocuğu ABD’ye geçmeye çalışırken boğuldu

HABER MERKEZİ – El Salvadorlu baba ile kızının Rio Grande Nehri’nden ABD’ye geçmeye çalışırken boğularak yaşamlarını yitirdiklerini gösteren fotoğraf yankı yaratırken, ABD başkanlığı için aday olmak isteyen Beto O’Rourke “Bu ölümlerden Trump sorumlu” diyor.

Ülkelerindeki yoksulluk ve şiddet nedeniyle 3 Nisan’da El Salvador’u terk eden bir aile, daha iyi bir yaşam için ABD’ye gitmek istiyorlardı.

Oscar ve eşi Tania, çocukları Valeria’yı da yanlarına alarak 23 Haziran Pazar günü tehlikeli olmasına rağmen Rio Grande Nehri üzerinden ABD’ye geçmeye çalıştı.

Ancak kızı Valeria’yı tişörtünün içine sokup düşmemesini sağlayarak, sırtında Meksika ile ABD arasındaki nehri geçmeye çalışan baba Oscar şiddetli akıntıya kapıldı.

Meksika’daki mahkeme kayıtlarına göre baba ve kızı, anne Tania’nın gözü önünde boğularak, yaşamlarını yitirdi.

Baba ve kızın cansız bedenleri Meksika’nın Tamaulipas eyaletindeki Matamoros’ta, nehrin kıyısında bulundu.

Meksika gazetesi La Jornada’nın yayınladığı baba ve kızının yaşamlarını yitirdiklerini gösteren fotoğraf ise dünya genelinde yankı uyandırdı.

El Salvadorlu baba ve kızına ait fotoğraf, Avrupa’ya gitmek isteyen Suriyeli bir ailenin çocuğu olan 3 yaşındaki Alan Kurdi’nin Bodrum sahilindeki cansız bedenini gösteren fotoğrafı hatırlattı.

Suriye’nin kuzeyindeki Kobani kentinde doğan Kurdi, 2015 yılında Türkiye’den Yunanistan’a botla geçmek zorunda bırakılan annesi ve kardeşi ile birlikte boğularak hayatını kaybetmişti.

‘Sorumlusu Trump’

Olaya ilişkin ABD, El Salvador ve Meksika’daki siyasilerden üzüntü ve tepkiler geldi.

El Salvador hükümeti olayı “trajedi” olarak nitelendirirken, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ise ABD’nin göçmenleri reddeden tutumunu eleştirdi.

ABD başkanlığı için Demokratlardan aday olmak isteyen Beto O’Rourke de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu ölümlerden Trump sorumlu” ifadesini kullandı.

Üzüntüsünü dile getiren isimlerden biri de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi.

Grandi, “Oscar ve Valeria’nın ölümü, güvenli ve onurlu bir hayat için insanları tehlikeli bir yolculuğa çıkmak zorunda bırakan şiddet ve ümitsizliğe karşı koymanın başarısız kaldığını gösteriyor” dedi.

ABD sınırında göçmen krizi

Meksika ile ABD sınırında yaşanan göçmen krizi son aylarda tırmanıyordu.

ABD sınır koruma görevlilerinin Mayıs ayında gözaltına aldığı Güney Amerikalı göçmen sayısının 144 bin olduğu belirtiliyor.

Meksika sınırında acil durum ilan eden ABD Başkanı Donald Trump ise sınıra duvar inşa etmek istiyor.

Meksika, ABD ile vardığı uzlaşma uyarınca sınıra yaklaşık 15 bin asker göndermişti. Askerler ülkelerindeki yoksulluk ve şiddetten kaçan yaklaşık yüz binlerce Güney Amerikalı göçmenin ABD’ye geçmesini engelliyor.


Bu haberi DW Türkçe‘den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pusula – Elend Aydın
Sonraki Haber
Yeni parti iddiaları: "Sona gelindi, Davutoğlu'ndan Babacan'a teklif var"