Ana SayfaEkonomiArtış hız kesti, riskler sürüyor: Mayıs ayında enflasyon yüzde 18,71

Artış hız kesti, riskler sürüyor: Mayıs ayında enflasyon yüzde 18,71

HABER MERKEZİ – TÜİK’in verilerine göre Mayıs ayında üretici maliyeti arttı, enflasyonda artış hız kesti. İktisatçılara göre enflasyonda artışın yavaşlamasının nedeni iki çeyrektir daralan ekonomi ve talebin azalması. Yine de bu tabloya rağmen iktisatçı Mustafa Sönmez, imalat sanayi ürünlerinin maliyetinin artışına dikkat çekiyor ve önümüzdeki aylar için uyarıyor: “Tüketiciye yansıtılması kaçınılmaz.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına dair tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

Mayıs ayında yıllık fiyat artışı yüzde 18,71 ile beklenenin altında kayıtlara geçti. Tahminler yıllık enflasyonun yüzde 19,10 olacağı yönündeydi.

Ancak buna rağmen aylık fiyat artışları Mayıs’ta sürdü. Nisan ayına göre tüketici fiyatları endeksi yüzde 0,95 arttı.

Ana harcama grupları itibarıyla aylık en fazla ise alkollü içecekler ve tütün grubunda yaşandı.

Ayrıca verilere göre gıda fiyatları bu ay uzun bir aranın ardından ilk kez düşüş gösterdi.

Üretici fiyatları da artıyor

Tüketici fiyatlarına ek olarak yurt içi üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) de Mayıs ayında artış yaşandı.

Yİ-ÜFE, 2019 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,67, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 28,71 artış gösterdi.

İmalat PMI 14 aydır daralıyor

Öte yandan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI), Mayıs’ta TL’deki değer kaybının etkisiyle 45.3’e gerileyerek sektördeki daralmanın 14. ayına girdiğini gösterdi.

Girdi ve fabrika çıkış fiyatları TL’deki değer kaybına paralel olarak Ekim ayından bu yana en yüksek artışı kaydederken, talebin de daralmasına yol açtı.

İktisatçılar ne diyor?

Söz konusu verileri değerlendiren iktisatçılara göre enflasyondaki artışın beklentilerin altında tutulmasında ekonomik küçülme etkili.

İktisatçılar, son iki çeyrektir yıllık bazda daralan ekonomiye dikkat çekerek, azalan talebe, dolayısıyla hız kesen fiyat artışlarına işaret ediyor.

Konuyu değerlendiren iktisatçılardan Veysel Ulusoy, “Ekonomik küçülme, tarımın katkısı ile enflasyonu hafif aşağı çekmiş” sözleriyle bu durumu açıklıyor.

Bir diğer iktisatçı Mustafa Sönmez ise sanayici ve üretici fiyatlarında yaşanan aylık artışın olası sonuçları konusunda uyarıyor.

Aylık üretici artışının yüzde 2,7’ye yakın olduğunu kaydeden Sönmez, “Mayıs’ta en çok imalat sanayi ürünleri yüzde 3’e yakın arttı; önümüzdeki aylarda tüketiciye yansıtılması kaçınılmaz” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açıklama Yıldırım'dan: İmamoğlu'yla televizyonda tartışma programı 'bayramdan sonra'
Sonraki Haber
Sudan’da sivil hükümet talep eden gruba askerlerce ateş açıldı