Ana SayfaDünya“Tarihi bir zafer”: Yunanistan’da tecavüz yasası değişti

“Tarihi bir zafer”: Yunanistan’da tecavüz yasası değişti

HABER MERKEZİ – Yunanistan’da yenilenen yasa ile tecavüz, “rıza olmadan cinsel ilişki” olarak tanımlandı. Böylelikle Yunanistan, Avrupa’da cinsel saldırının tanımlamasını bu şekilde güncelleyen dokuzuncu ülke oldu.

Yunanistan’da cinsel saldırıya ilişkin kabul edilen yasa ile tecavüz “rıza olmadan cinsel ilişki” olarak tanımlandı.

Bu yasayla birlikte cezası 10 yıla erişen tecavüz suçu, artık rıza ve beyan üzerinden değerlendirilecek ve fiziksel şiddet, vakaların tecavüz olarak nitelendirilmesi için şart olmayacak.

Ülkede bu düzenleme öncesinde sunulan bir yasa tasarısı, tecavüzü ağır bir suç olarak değerlendirmiyor ve cinsel saldırıya dair cezaları hafifletiyordu.

Bianet’te yer alan habere göre insanların rızası yerine fiziksel ve cinsel şiddet, fiziksel tehdit, direnme ve baskıyı merkeze alan yasa tasarısı, pek çok kişi tarafından tepkiyle karşılandı.

Bu yasa tasarısının taslak haline göre, bir cinsel saldırının tecavüz olarak nitelendirilmesi için fiziksel şiddetin bulunması gerekiyordu.

‘Kadınlar için bir zafer’

Uluslararası Af Örgütü’nün yürüttüğü kampanya sonucu kabul edilen yasa hakkında açıklama yapan Yunanistan Kampanyacısı Eirini Gaitanou, bu gelişmeyi “Yunanistan’daki tüm kadınlar için tarihi bir zafer” olarak değerlendirdi.

“Yeni yasa, rıza olmadan cinsel ilişkinin tecavüz olduğunu nihayet kabul ediyor ve ilgili suçun tecavüz olarak tanımlanması için fiziksel şiddete başvurulmasının şart olmadığını açıkça ortaya koyuyor.”

Gaitanou, Yunanistan hükümetinin bu gelişmeden sonra izlemesi gereken adımların, bu yeni yasanın nasıl uygulanacağına dair halkın bilgilendirmesi olduğunu dile getirdi.

Bunun yanı sıra, cinsel saldırıya maruz bırakılan kişilerin gerekli adalet sistemi mekanizmalarına erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini savunan Gaitanou, bu kişilerin topluma uyumunun yeniden sağlanması için kaynaklar sunulması gerektiğini ifade etti.

Avrupa’daki dokuzuncu ülke 

Yunanistan, Avrupa’da tecavüzün tanımlamasını “rıza olmadan cinsel ilişki” olarak güncelleyen dokuzuncu ülke oldu.

Bu tanımlamayı uygulamaya geçiren diğer Avrupa ülkeleri ise Britanya, İrlanda, Lüksemburg, Almanya, Kıbrıs, Belçika, İzlanda ve İsveç. Geri kalan 22 Avrupa ülkesinde ise yasalardaki tecavüz tanımı farklılık gösteriyor.

Yakın gelecekte yasa değişimleri konusunda Yunanistan’ı Danimarka, Portekiz ve İspanya’nın takip etmesi bekleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Google Haritalar", toplu taşıma araçlarındaki doluluk oranını da göstermeye başlayacak
Sonraki Haber
Özgürlükçü Demokrasi Davası: Gazetecilere hem ceza hem tahliye