Ana SayfaGüncelTemelli’den ‘yeni bir anayasa’ çağrısı

Temelli’den ‘yeni bir anayasa’ çağrısı

HABER MERKEZİ – İzmir’de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bir demokrasi zemininde buluşmanın yolunu açtık” dedi, seçimlerin geride kaldığını hatırlatarak, “Toplumsal dayanışma ruhuyla yapılacak bir anayasaya ve barışa ihtiyacımız var” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Ege Bölgesi Konferansı’nda açıklamalarda bulundu.

İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan Tepekule Kongre Merkezi’nde yapılan konferansın açılış konuşmasını yapan Temelli, 23 Haziran seçimlerine değindi, seçimin hemen ardından dile getirdiği ‘yeni anayasa’ çağrısını yineledi.

“Siyasetin kulvarını değiştirdik”

“23 Haziran’da bir umut olduk. Tüm Türkiye halkının beklediği umudu var ettik” diyen Temelli, Türkiye siyasetinin kulvarını değiştirdiklerini savundu.

“Demokrasi anlayışımızla önümüzdeki dönemin siyasetini belirleyeceğiz. 23 Haziran bunu gösterdi. Bugün birçok tartışmaya baktığımızda bile bu ihtiyacı görüyoruz.
“Sandığa giderken demokrasi ve barış mücadelesinde tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdık. Bize oy vermiş olsun, olmasın; bunlardan öte bir şey var ettik. Bir demokrasi zemininde buluşmanın yolunu açtık, bunun olanaklı olduğunu söyledik, toplumu buna ikna ettik. Umut buradaydı.”

‘Yeni anayasa’ çağrısı

Radikal demokrasinin gerekçesi olarak müzakereci bir anlayışı örgütleyeceklerini aktaran Temelli, “Yarına dair bu anlayışımız için adımlarımızı atmalıyız. Türkiye’nin tıkanmış yolunu hep birlikte ancak böyle açabiliriz” dedi.

“HDP faşizme karşı mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürecektir. Radikal demokrasinin gereği olarak müzakere sürecine geç kalmadan, bugünden başlamalıyız.
“Bir tarafımızla faşizme karşı mücadele ederken bir tarafımızla kurucu özne olma vasfımızla tüm Türkiye’yi bu müzakere sürecine davet ediyoruz. Toplumsal muhalefetin bütün özneleri ile bir an önce Türkiye anayasasını yapmalıdır.
“Siyaseti yeniden statükoya teslim ederseniz o sandık başarılarından geriye hiçbir şey kalmaz. Şimdi artık önümüze bakma zamanıdır, seçimler geride kalmıştır. Bir an önce inisiyatif alma zamanıdır.
“Türkiye’nin sorunlarının çözümünü üretmiş olan Sayın Öcalan’la konuşalım. Bugün siyasi özneler bu inisiyatifi almalıdır. Ortak sorunlarımıza birlikte çözüm üretmeliyiz.”

Eşit yurttaşlık temelinde bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Temelli, Dolmabahçe Mutabakatı’na da gönderme yaparak, “O süreci bir kez daha örgütleyebiliriz” dedi.

“Bunu başarabileceğimiz bir yola çıktık, herkesi davet ediyoruz. Bu iktidar barışı yok saydı. Bu büyük bir tahribattır, bunu hep birlikte atmalıyız. Parlamentodaki bütün partiler, HDP’ye kulak vermelidir. HDP’yi ötekileştirerek yol alamazsınız, birbirinizi görmek zorundasınız, Türkiye halklarının parlamentodan beklentisi toplumsal barış konusunda adım atmaları yönündedir.”
“Toplumsal dayanışma ruhuyla yapılacak bir anayasaya ve barışa ihtiyacımız var. Demokratik anayasa için, başkanlıktan kurtulmak için, eşitlik temelinde anayasa için adımlar atılmalıdır.”

‘Ayrılık’ iddialarına yanıt

Temelli ayrıca HDP üzerinden yapılan tartışmalara da değindi.

“Güçlü bir fikriyatımız olunca uğraşanımız da çok oluyor” diyen Temelli, “HDP’de ayrılıklar yaşandığını söyleyenler var, HDP bütün bileşenleriyle yan yana olmaya devam ediyor” vurgusunda bulundu.




Önceki Haber
Pera Film’den Onur Haftası’na özel “Aldırış Etme” seçkisi
Sonraki Haber
Foti Benlisoy: İstanbul seçimi, siyasi topografyada ‘tektonik kaymadır’