Ana SayfaGüncelTiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı tahliye edildi

Tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı tahliye edildi

HABER MERKEZİ – “Örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla yaklaşık beş aydır tutuklu bulunan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı, denetimli serbestlikle bırakıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı, 2015’te oynadığı bir rolden dolayı “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davadan bir yıl altı ay cezası almış, cezanın infazı için 30 Ocak’ta tutuklanarak İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Masatçı, dün akşam saatlerinde (24 Haziran) denetimli serbestlik ile tahliye edildi.

Nazlı Masatçı’nın serbest bırakıldığını kardeşi Orçun Masatçı, sosyal medya hesabından duyurdu.

“Hepimizin başından zor günler geçer. Ne mutlu ki bu zor günleri sizlerin desteği ile güçlü biçimde atlattık. Yanımızda olan siz değerli insanlara çok teşekkürler.
“Bu fotoğrafta bir annenin bakışına sığdırdık güzel günlere hasretimizi. Elbette özel teşekkürü hak eden kurumlar, kişiler var.
“Onlardan birkaç gün izin isteyeceğiz teşekkürlerimizi sunmak için. Paylaşımlarımızı beğenen, destek veren, sesimizin gür çıkmasına vesile olan, mektuplarıyla beton duvarları yıkan, bu satırları okuyan herkesin dayanışmasına teşekkürle.
“Cenk de gelecek yanımıza elbet birkaç gün sonra, hep birlikte şarkılar söyleyeceğiz, dans edeceğiz. Nazlı Masatçı denetimli serbestlikle dün akşam özgürlüğüne kavuştu.”

Ne olmuştu?

İzmir Yenikapı Sanat Tiyatrosu 6 Ocak 2017 tarihli 679 sayılı KHK ile kapatılmıştı.

Masatçı hakkında Aralık 2015’te gözaltıları protesto etmek için İzmir’deki tiyatro binasında katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açılmıştı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi dava sonucunda Masatçı’ya 1 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Hükmü inceleyen istinaf mahkemesi de hapis cezası kararını onaylamıştı.

Masatçı hakkında ayrıca 2010’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde Yenikap Tiyatrosu oyuncularıyla sergiledikleri Edebiyatçı Nikolay Gogol’un “Palto” adlı oyunu nedeniyle de dava açılmıştı.

Oyun, vicdani ret hakkının tanınması ve tutuklu vicdani retçi İnan Süer’in serbest bırakılması amacıyla yapılan eylemde sergilenmişti.

Oyun nedeniyle İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 318. maddesi uyarınca “Halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla yargılanan Masatçı ve diğer oyunculara hükmün açıklanması geri bırakılarak (HAGB)* 6’şar ay hapis cezası verilmişti.

Masatçı’nın cezaevine girmesine başta tiyatrocular olmak üzere sanat camiasından büyük tepkiler gelmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan dört avukat tutuklandı
Sonraki Haber
Oyuncu Mevlüt Demiryay hayatını kaybetti