Ana SayfaDünyaUmman Körfezi’nde kriz: ABD İran’ı suçluyor, Tahran tanker saldırılarını reddediyor

Umman Körfezi’nde kriz: ABD İran’ı suçluyor, Tahran tanker saldırılarını reddediyor

HABER MERKEZİ – Umman Körfezi’nde Perşembe günü iki petrol tankerini hedef alan saldırıların ardından ABD ile İran arasında başlayan krizde taraflar birbirini suçluyor. Peki, şu ana kadar ne oldu, kim ne dedi? Yaşananları ve yapılan açıklamaları derledik.

Umman Körfezi’nde neler oldu?

13 Haziran Perşembe sabahı Umman Körfezi’nde, Japonya’ya ait Kokuka Courageous ve Norveç’e ait Front Altair isimli iki ayrı petrol tankerinde patlama meydana geldi ve yangın çıktı.

Japonya Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Japonya’ya yük taşıyan iki petrol tankeri Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradı.

İran devlet televizyonu ise iki ham petrol taşıyan tankerdeki 44 mürettebatın kurtarıldığını açıkladı.

Henüz tankerlerdeki patlamalara neyin neden olduğu net olarak bilinmiyor.

İki tankere yapılan saldırı haberlerinden sonra petrol fiyatları ise yüzde 4’ten fazla arttı.

ABD, İran’ı sorumlu tuttu

ABD Başkanı Donald Trump, Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu.

İran için “terör devleti” ifadesini kullanan Trump, ABD ordusunun yayımladığı videonun saldırıları İran’ın düzenlediğini gösterdiğini söyledi.

Trump, Fox News televizyonuna yaptığı açıklamada, sönemli bir ticari güzergahı olan Hürmüz Boğazı’nın gemi trafiğine kapatılmayacağını da dile getirdi.

ABD ordusu videoda, Umman Körfezi’nde saldırıya uğrayan Japonya’ya ait bir petrol tankerinden patlamamış bir mayını sökmeye çalışan İran Devrim Muhafızları’nın görüldüğünü öne sürüyor.

ABD’li askeri yetkililer, videoda görüldüğü iddia edilen İran Devrim Muhafızları Güçleri’ne ait bir devriye botunun daha sonra hızla bölgeden uzaklaştığını iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da ülkesinin edindiği istihbarat sonucunda, kullanılan silahların cinsi ve gerçekleştirilen saldırıların gelişmişliği göz önüne alındığında bu saldırıların İran tarafından gerçekleştirildiği sonucuna ulaştıklarını öne sürdü.

İran: ABD’nin adımı ‘sabotaj diplomasisi’

Tahran ise ABD’nin öne sürdüğü iddiaları kesin bir dille reddetti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Trump yönetimini Ortadoğu’daki durumu radikalleştirmek ve ülkesine karşı agresif politika izlemekle suçladı.

Ruhani, ABD’nin Ortadoğu’daki durumu radikalleştirmesinin sadece bölgede değil tüm dünyada istikrarsızlığa neden olacağını kaydetti.

Tanker saldırılarına değinmeyen Ruhani ayrıca, Tahran ve Moskova arasında daha güçlü işbirliği çağrısında da bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, ABD’nin suçlamalarını ülkesine yönelik “sabotaj diplomasisi” ve “ekonomik terörü gizleme çabalarının” bir parçası olarak niteledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi de devlet radyosuna yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Biz körfezin güvenliğinden sorumluyuz ve mümkün olan en kısa sürede tankerlerdeki mürettebatı kurtardık.
“Açıkçası bu talihsiz olay konusunda İran’ı suçlamak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer yetkililer için en uygun yol. Ama bu ithamlar endişe verici.”

Körfezdeki ilk gerilim değil

Basra Körfezi ile Umman Denizi arasında kalan Umman Körfezi’nde bir ay önce de Birleşik Arap Emirlikleri açıklarındaki dört petrol tankeri, düzenlenen saldırılarda hasar görmüştü.

Washington, bu patlamalardan da Tahran’ı sorumlu tutmuş, ancak bu iddiayı destekleyen herhangi bir kanıt sunmamıştı.

İran ise bu suçlamayı da reddetmişti.


Karınca, BBC, Amerika’nın Sesi, bianet



Önceki Haber
S-400 krizi: Almanya'dan Türkiye'ye çağrı
Sonraki Haber
İstanbul seçimi: ADA Araştırma anket sonuçlarını açıkladı