Ana SayfaGüncelYıldırım kardeşler davası: Sanık polise para cezası, amirine beraat

Yıldırım kardeşler davası: Sanık polise para cezası, amirine beraat

HABER MERKEZİ – Silopi’de bir polis panzerinin evlerine girmesi sonucu hayatını kaybeden Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan polislerin yargılandığı davada sanık polis Ömer Yeğit’e 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi, bu da 19 bin TL para cezasına çevrildi. Yeğit’i görevlendiren amiri Murat Maden ise beraat etti.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 10’uncu duruşması Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanık Yeğit’e 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Yeğit’e verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezasını ise 19 bin TL para cezasına çevirdi.

Yeğit’in amiri olan Maden içinse beraat kararı çıktı.

Yıldırım kardeşlerin avukatları ise karara “Bir madalya takmadıkları kaldı” şeklinde tepki gösterdi.

Karar duruşmasında yaşananlar ise şöyle:

  • İki sanık polisin de hazır bulunduğu duruşmada, ilk olarak söz verilen sanık polis Ömer Yeğit daha önceki ifadelerini tekrarlayarak, “Ben elimden geleni yaptım. Araç çalışmadığı için kaza meydana geldi” iddiasında bulundu.
  • Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım ise hiçbir cezanın çocuklarını geri getiremeyeceğini vurgulayarak, “Acılarımızı dindirilebilecek ve bu tür olayların önüne geçilmesi için adil bir karar talep ediyoruz” dedi.
  • Ardından mütalaa veren savcı, bir önceki duruşmada olduğu gibi “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla, iki sanık polis hakkında 2’şer yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu. Savcılık, ayrıca sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
  • Mütalaanın ardından konuşan Şırnak Baro Başkanı avukat Nuşirevan Elçi, zırhlı aracın sürücüsünün ehliyetsiz araç kullandığını hatırlatarak, sanıkların “bilinçli taksir”den cezalandırılması istedi.
  • Yıldırım kardeşlerin avukatlarından Rojhat Dilsiz ise sanık ve tanık polislerin olaydan sorumlu olarak tuttukları dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ve polis amiri Tuncay Taşdemir’in de yargılanması gerektiğini dile getirdi. Dilsiz, ayrıca sanıkların tutuklanmasına karar verilmesini istedi.
  • Mütalaaya karşı söz alan sanık Yeğit, araca binmeden önce gerekli güvenlik önlemlerini aldığını ve aracı sürme sertifikasının olup olmamasının kazayı önleyemeyeceğini iddia etti.
  • Sanık Murat Maden ise olaydan yaklaşık bir saat önce İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın “devriye” talimatının olduğunu belirterek, “Asıl yargılanması gereken kişi burada olmalı. Aileye başsağlığı diliyorum. Beraat talebinde bulunuyorum” diye konuştu.
  • Son sözlerin ardından mahkeme, zırhlı aracın sürücüsü sanık Yeğit hakkında “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası, onu görevlendiren amiri Maden hakkında ise beraat kararı verdi. Mahkeme, Yeğit’e verdiği 2 yıl 1 ay hapsi de 19 bin TL para cezasına çevirdi.

Olayın geçmişi

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde, 3 Mayıs 2017 günü gecesinde MHP İlçe binasını korumakla görevli 73 A 0133 plakalı 1994 model Dragon 1 marka zırhlı araç sürücüsü polis, evlerine girdiği Muhammed ve Furkan Yıldırım kardeşlerin ezilerek ölümüne neden olmuştu.

Panzer sürücüsü Ömer Yeğit gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra Şırnak Cezaevi’ne gönderilmişti. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, zırhlı aracın sürücüsü Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapisle ceza istenmişti.

İddianamede yer alan Trafik Bilirkişi raporunda, zırhlı araç sürücüsü Yeğit’in, “Motorlu araç sürücü sertifikasının” bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği bilgisine yer verilmişti.

Yeğit, savcılığa verdiği ifadede ise “Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’nci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Aracın direksiyonu kilitlendi. Fren tertibatı işlemedi” sözleriyle kendisini savunmuştu.

İki polis hakkında açılan ve ilk duruşması 17 Ekim 2017 tarihinde görülen davada, tutuklu polis tahliye edilmişti.

Zırhlı araç sürücüsü yaptığı savunmada, ehliyetinin olmamasına rağmen daha önce farklı yerlerde görevlendirildiğini belirtmiş ve olaydan kendisini görevlendiren İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ile polis amiri Tuncay Taşdemir’i sorumlu tutmuştu.

Söz konusu davada ismi geçen polis Taşdemir ile Erdoğan’ın ise, disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkmıştı.

Dava kapsamında hazırlanan “olay yeri keşif” raporunda ise, panzerde el freninin bulunmadığı ortaya çıkmış, sanık Yeğit’in “yapacak bir şeyinin olmadığı” ileri sürülmüştü.

Raporda, freni ve direksiyonu çalışan panzer aracının “asli kusurlu”, sanık Yeğit ve onu görevlendiren amir Murat Maden’in ise “tali kusurlu” olduğu ileri sürülmüştü.

Yıldırım kardeşlerin avukatları, söz konusu rapora tepki göstererek “Araç mı cezalandırılacak” diye sormuştu. Yeniden rapor hazırlanması yönünde yapılan talep ise mahkeme tarafından reddedilmişti.

Ayrıca duruşmalarda tanık olarak dinlenen polislerin neredeyse tümü olayın ardından disiplin soruşturması neticesinde ceza alan polis amiri Tuncay Taşdemir ve dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın ehliyetsiz araç kullanma görevlendirmesini yaptıklarını belirtmişti.

Yıldırım kardeşlerin avukatları da ısrarla söz konusu iki ismin davaya dahil edilmesini talep etmişti, ancak iki polis hakkında herhangi bir işlem başlatılmamıştı.


Karınca, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
İstinaf istismar davasındaki cezayı 'az' diyerek bozdu, sanık 57 yıl hapse çarptırıldı
Sonraki Haber
Siverek'te katliam: Ne oldu, son durum ne?