Ana SayfaGüncel24 Temmuz’da basın örgütleri soruyor: Neyi kutlayacağız?

24 Temmuz’da basın örgütleri soruyor: Neyi kutlayacağız?

HABER MERKEZİ – “24 Temmuz Basın Bayramı” vesilesiyle basın meslek örgütleri açıklamalar yaptı. Açıklamalarda ortak vurgu Türkiye’de basının özgür olmadığı, kutlanacak bir ‘bayram’ da olmadığı yönünde oldu.

ÖGİ: Bayram değil mücadele günü

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), “24 Temmuz 1908’de sansür kaldırılsa ve sansürsüz yayın hakkına kavuşsa da, bu gün yaşanan koşullar dünden beter durumda” dediği açıklamada, 24 Temmuz’un bugün artık ‘bayram değil mücadele günü’ olduğunu vurguladı.

Türkiye’de 152 gazetecinin tutuklu olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu veriler de bize gösteriyor ki, basın özgür değil. Medya hükümetin her türden zor aygıtı altında çalışma yürütüyor” denildi.

Açıklamada, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması, açılan davaların iptal edilmesi ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak görülmemesi için çağrı yapıldı.

TGC: Gazetecilerin tutuklanmadığı bir 24 Temmuz diliyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun açıklamasında “24 Temmuz’un 1971 yılından bu yana Basın Bayramı olarak kutlanılmasından vazgeçilmiştir”  ifadesi kullanıldı.

Cemiyet, “Gazetecilerin düşünceleri ve haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir Türkiye’de 24 Temmuz’u bayram olarak yaşamayı diliyoruz” dedi.

DİSK Basın-İş: Basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altındadır

DİSK Basın-İş de yayınladığı 24 Temmuz mesajında, “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altındadır” dedi, hapishanedeki gazetecileri ve siyasileri hatırlatarak “Demokrasi için mücadelemiz devam edecek” açıklamasında bulundu.

İGC: Neyin 24 Temmuz’unu kutlayacağız?

İzmir Gazeteci Cemiyeti ve Basın Konseyi ise Türkiye’de gazetecilerin 24 Temmuz’u basın özgürlüğü için mücadele günü olarak karşıladığını belirtti.

Cemiyet, gazeteciler üzerindeki baskılara değinerek, “Ülkenin çeşitli yerlerindeki cezaevlerinde gazeteci, yazar, düşünür, akademisyen, hukukçu doldu. Gazetecilik eleştirel yapısından giderek uzaklaştırılırken gerçek gazetecilikten söz edilemez” denildi ve “Neyin 24 Temmuz’unu kutlayacağız?” diye soruldu.

TGS: 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gün

Türkiye Gazeteciler Sendikası (GTS) de dün yaptığı açıklamada, “Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıktığında 24 Temmuz bayram olacaktır” demişti.

Sendika, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlamayacağını duyurmuştu.

24 Temmuz

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu.

Bu sansür ilk kez 10 Mayıs 1876 tarihinde uygulanmaya başladı.

24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verildi ve bu da “sansürün kaldırılması” olarak adlandırıldı.

Daha sonra her yıl 24 Temmuz’un ‘Basın Bayramı’ olarak kutlanmasına karar verildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
9. Pembe Hayat KuirFest başvuruları başladı
Sonraki Haber
Düzce Cam’da grev başlıyor