Ana SayfaDünya30 yıl önce batan Sovyet denizaltısında nükleer sızıntı bulundu

30 yıl önce batan Sovyet denizaltısında nükleer sızıntı bulundu

HABER MERKEZİ – Norveçli araştırmacılar 1989 yılında batmış bir Sovyet denizaltısından bir radyasyon sızıntısı bulunduklarını, ancak sızıntı seviyesinin düşük olduğunu ve risk teşkil etmediğini açıkladı.

1989’da çıkan bir yangın sebebiyle Norveç Denizi’nde K-278 Komsomolets isimli Sovyet denizaltısının batması sonucu 42 denizci hayatını kaybetmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, 7 Temmuz’da uzaktan kumandalı bir Norveç aracı, Komsomolets’e giderek hem inceleme yaptı hem de görüntü aldı.

Yapılan incelemeler sonucu batık denizaltının havalandırma borularından birinde normalden 800 bin kat fazla radyasyon içeren radyoaktif sezyum sızıntısı bulunduğu, ancak kutup bölgesindeki suların bu maddeyi seyrelttiği ve şu an için alarm vermediği açıklandı.

Denizaltıdan parça alınan diğer havalandırma borularında yüksek seviyede radyasyona rastlanmazken, 1680 metre derinliğindeki denizaltının çevresinde az sayıda balığın da yaşadığı belirtildi.

1990’lar ve 2007’de Rusya’nın burada çalışmalar yaptığını ve boruda sızıntı olduğunu belgelediklerini söyleyen Norveçli uzman Hilde Elise Heldal, “Özellikle buradan örnek topladık. Dolayısıyla burada bulduğumuz yüksek radyasyon seviyesi şaşırtıcı değil. Bulduğumuz oran okyanuslardaki normal seviyenin üzerinde ancak yüksek alarm seviyesinde değil” dedi.

Ne olmuştu?

K-278 Komsomolets isimli Sovyet denizaltısı 1989’da Norveç Denizi’nde çıkan bir yangın nedeniyle batmıştı.

Denizaltı battığında içinde 69 kişi vardı, denizcilerden 42’si hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybeden denizcilerin ya yangın sebebiyle çıkan zehirli gazlardan ya da suyla temas ettiğinde donarak öldüğü belirtiliyor.

Sovyet denizaltısı, battığında platinyum savaş başlığı olan iki nükleer torpido taşıyordu. Ancak Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Ajansı (DSA) denizaltıda yangın çıkar çıkmaz nükleer reaktörün kapatıldığını, bunun da olası bir felaketi önlediğini duyurmuştu.

Kazadan bu yana Norveçli ve Rusyalı yetkililer, düzenli aralıklarla bölgedeki radyasyon seviyesini ölçüyor.

Geçen hafta da Rusya’ya ait bir denizaltı Norveç açıklarında batmış, 14 denizci hayatını kaybetmişti. Olaydan üç gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yangın çıkarak batan denizaltının nükleer enerji ile çalıştığını açıklamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fazla ithalatla depolar et doldu, besiciler iflasın eşiğinde
Sonraki Haber
Gramsci, Fanon ve sonrası - Raúl Zibechi