Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye yeni S-400 uyarısı: Sonuçları olumsuz olur

ABD’den Türkiye’ye yeni S-400 uyarısı: Sonuçları olumsuz olur

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, S-400’ler konusunda Türkiye’ye yeni bir uyarı yaptı. Bakanlık sözcüsü S-400’leri kabul etmenin “olumsuz sonuçları” olacağını söyledi.

ABD’den, Rusya’dan gelecek olan S-400 hava savunma sistemleri ilgili olarak Türkiye’ye yeni bir uyarı geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Türkiye, S-400’leri kabul ederse gerçek ve olumsuz sonuçları olacak” dedi ve ekledi: “Bu sonuçlar Türkiye’nin F-35 programını da kapsıyor.”

Ortagus, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun S-400’ler konusundaki tutumuna atıfta bulunarak, “Bence bakan ve dışişleri bakanlığı bu konuda inanılmaz derecede tutarlı davrandı” diye konuştu.

Pompeo geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada “S-400’lerin aktif olduğu bir yerde F-35’lerin uçması mümkün değil” demişti.

DW Türkçe’nin haberine göre Ortagus, Ankara’nın Moskova’dan büyük miktarda silah alımı karşısında yaptırım öngören, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’ndan (CAATSA) haberdar olduğunu da sözlerine ekledi.

Ankara’dan tepki

Dışişleri Bakanlığı, ABD’den gelen S-400 uyarısına tepki gösterdi.

Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy yaptığı açıklamada, “Açıklama Cumhurbaşkanımız ile Trump’ın görüşmesinin ruhuyla bağdaşmıyor. ABD tarafını ilişkilere zarar verecek yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne oluyor?

Türkiye ile ABD arasında “S-400-F-35 krizi” yaşanıyor. Washington Ankara’dan S-400 almamasını istiyor.

ABD’nin gerekçesi S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiası.

F-35 üretim programının ortakları arasında yer alan Türkiye’yi bu projeden çıkarmaya yönelik adım atan Washnington yönetimi, Ankara’ya yaptırım tehdidinde de bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı ayrıca, S-400’lerden vazgeçmesi için Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar süre tanımıştı.

Japonya’daki G20 zirvesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise “Trump’tan yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

“Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız” diyen Erdoğan ayrıca, S-400 teslimatının 10 gün içinde gerçekleşeceğini de bildirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yol yanlış ise varılacak yer doğru olmaz – İbrahim Aslan
Sonraki Haber
Evvel Temmuz Bayramı'nın bu yılki teması: “Barış, kardeşlik, hoşgörü”