Ana SayfaGüncelABD’nin F-35 kararına Ankara’dan tepki ve çağrı

ABD’nin F-35 kararına Ankara’dan tepki ve çağrı

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı, Washington yönetiminin Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya almasının hiçbir meşru gerekçeye dayanmadığını belirterek, “ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi malzemelerinin sevkiyatı kapsamında 15’inci uçak Ankara’nın Kazan ilçesindeki Mürted hava üssüne indi.

S-400’lere ait parçaların sevkiyatı 12 Temmuz Cuma günü başlamıştı.

Söz konusu sevkiyatın başlamasına ilişkin dün Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, S-400’leri satın alması nedeniyle Türkiye’nin F-35 programına dahil olmasının imkansız hale geldiği belirtildi.

Beyaz Saray’ın bu açıklamasının hemen ardından da ABD Dışişleri Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın almasından dolayı ortak F-35 savaş uçağı programından çıkarılacağını açıkladı.

“Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz. Kaçınmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir konuydu. İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz.
“Ancak Türkiye’yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz değil. Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak.”

Ankara’dan Washington’a tepki

ABD’nin bu kararına ise Ankara’dan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD yönetiminin Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya almasının tek taraflı bir adım olduğu ve hiçbir meşru gerekçeye dayanmadığı belirtildi.

Açıklamada, “ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz” denildi.

“F-35 programının ana ortaklarından olan Türkiye’nin programın dışında bırakılması, adil olmadığı gibi S-400 sisteminin F-35’leri zaafa uğratacağı iddiası da geçersizdir.
“Bu konuda NATO’nun da katılacağı bir çalışma grubu kurulması teklifimizin karşılıksız bırakılması, ABD tarafındaki ön yargının ve meseleyi iyi niyetle kendi boyutları içinde çözme iradesinin eksikliğinin en bariz göstergesidir.”

Pentagon, Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya aldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya görevden alındı
Sonraki Haber
Berivan Doğan ile 'Ve tüm kadınların saçları bir başka tarandığında' üzerine