Ana SayfaKültür-SanatAdana Altın Koza Film Festivali’nden sinemada cinsiyet eşitliği çağrısına olumlu yanıt

Adana Altın Koza Film Festivali’nden sinemada cinsiyet eşitliği çağrısına olumlu yanıt

HABER MERKEZİ – Filmmor’un sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası #5050×2020 kampanyasının Türkiye’de de yaygınlaşması için yaptığı çağrıya Adana Altın Koza Film Festivali yönetiminden olumlu yanıt geldi. Yönetim, taahhüdü imzalamayı kabul etti.

Filmmor Kadın Kooperatifi sinema sektöründe 2020 yılına kadar cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olmasını hedefleyen uluslararası #5050×2020 (2020 yılına kadar yüzde 50 eşitlik) kampanyasının Türkiye’de de yaygınlaşması için kampanya başlatmıştı.

Fimmor bu kapsamda Eylül sonunda gerçekleşecek Adana Altın Koza Film Festivali’nin yönetim kuruluna mail göndererek “5050×2020 Taahhüdü”nü imzalama çağrısı yapmıştı.

Festival yönetimi de taahhüdü imzalama çağrısını olumlu bulduklarını açıkladı.

Festival direktörü Kadir Beycioğlu, “Festival olarak davetinize uyacağımızı ve en kısa zamanda cinsiyet eşitliği taahhüdünü imzalayacağımızı bildirmek isteriz” dedi.

#5050×2020 kampanyası hakkında

2011’de İsveç Film Enstitüsü’ne CEO olarak atanan Anna Serner, ülkesinde sinema fonlarının yarısının kadın sinemacılara tahsis edilmesini bir öncelik olarak belirlemişti.

#5050×2020 kampanyası, İsveç Film Enstitüsü’nün 2016 Cannes Film Festivali’nde düzenlediği, ‘Fifty Fifty by 2020’ sloganını taşıyan seminer ile uluslararası gündeme taşınmaya başlanmıştı.

5050×2020 ile festivaller, seçici kurul üyeleri ile film programcılarının listesini sunarak kendi iç dinamiklerine şeffaflık getirmeyi, seçkilerinde yer alan filmlerin ekiplerindeki cinsiyet dağılımını gösteren istatistik bilgileri paylaşmayı ve tüm bu başlıklarda cinsiyet eşitliğini hedefleyerek kademeli olarak hayata geçirmeyi taahhüt ediyor.

Taahhütname, şimdiye dek Cannes, Venedik, Berlin, Toronto ve Locarno da dahil 35 uluslararası film festivali tarafından imzalanmıştı.

British Film Institute ve kültürel destek fonu Eurimages’ı yöneten Avrupa Konseyi gibi sinema dünyasına yön veren başlıca kurumlar tarafından da benimsenmişti.

Anna Serner yönetimindeki İsveç Film Enstitüsü, 2018’de Cannes Film Festivali’nin desteğiyle ‘Take Two: Next moves for #MeToo’ etkinliğini düzenledi ve hareketin uluslararası görünürlüğü, aralarında Cate Blanchett, Kristen Stewart, Salma Hayek gibi oyuncuların bulunduğu 82 kadın sinemacının kırmızı halıda yaptığı protesto yürüyüşüyle zirvesine ulaşmıştı.


Türkiye’deki film festivallerine cinsiyet eşitliği çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da operasyon: 271 milyon sahte dolar ele geçirildi
Sonraki Haber
"Zamanın akışını hızlandırmalıyız": Kemal Türkler mezarı başında anıldı