Ana SayfaGüncelAdana’da metil alkol operasyonları devam ediyor

Adana’da metil alkol operasyonları devam ediyor

HABER MERKEZİ – Adana’daki metil alkol zehirlenmesinden 12 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından polisin kentteki operasyonları devam ediyor. Polis altı kişiyi daha gözaltına alındı.

Metil alkol zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Temmuz ayından itibaren Adana’da 12, Mersin’de dokuz, Osmaniye ve Niğde’de birer kişi olmak üzere toplamda 23 kişi metil alkol zehirlenmesinden hayatını kaybetmişti.

Adana’daki ölümlerin ardından polis 59 adrese operasyon düzenlemiş, 54 kişiyi gözaltına almıştı.

İstanbul’da da düzenlenen operasyonda binlerce sahte içki şişesi, dolum ve damıtma tankı, alkol kokusunu önlemek için koku filtresi, çeşitli marka ve ebatlarda şişe kapağı ile alkolmetre ele geçirilmiş, iki kişi de tutuklanmıştı.

Altı kişi daha gözaltına alındı

Polis Adana’da ikinci bir operasyon daha yaptı.

116 adrese yapılan operasyonda 432 şişe metil alkol, 500 paket kaçak sigara, 50 bidon içki yapımında kullanılan aroma, 21 şişe ve 3 bin 280 litre etil alkol, 70 litre boğma içki, 30 litre gliserin, 10 litre satışa hazır viski, 10 litre rakı, 34 anason yağı, iki alkol üretiminde kullanılan derece ölçer, alkolleri şişelemek için kullanılan bir huni, dört tüfek, iki ruhsatsız tabanca, 91 fişek ayrıca çok sayıda içki şişesi kapağı bulundu.

Operasyon sonunda 600 şişe metil alkol kontrolleri yapılmak üzere Adana İl Gıda Tarım Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi.

Polis, altı şüpheliyi gözaltına alırken, iki şüphelinin ise yakalanması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Metil alkol nedir, etkileri nelerdir?

Türk Gıda Kodeksi’ne göre rakıda bulunmasına izin verilen metil alkol miktarı en fazla 150 gr/hektolitredir.

Bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünler insan sağlığı açısından riskli olarak değerlendirilir.

Metil alkol insanlar tarafından mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur.

Zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği zehirleme dozunun değişkenlik gösterebilmesidir.

Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm, bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar.

Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz.

Endüstride çözücü, antifriz, maket uçak ve araçlarda yakıt olarak kullanılan, ağırlıklı olarak tekstil, patlayıcı, kontrplak, boya, plastik ve diğer pek çok alanda tüketilen kimyasal ürünlerin sentezinde ana çıkış maddesidir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Düzce Cam’da grev başlıyor
Sonraki Haber
'Güvenli bölge' görüşmesi: Ankara tatmin olmadı, Washington 'pozitif' dedi