Ana SayfaEkoloji‘Ağaç Dikme Bayramı’ gündemdeyken: Beykoz’da villa için beş bin ağaç kesilecek

‘Ağaç Dikme Bayramı’ gündemdeyken: Beykoz’da villa için beş bin ağaç kesilecek

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ağaç Dikme Bayramı” ilan etmeye hazırlanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imara açtığı Beykoz’daki Kuzey ve Güney Kirazlı ormanları yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya. Ormanlık alana yapımı planlanan 553 villa için ağaç kesimi yapılmak üzere İstanbul Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na izin başvurusu yapıldı. Eğer başvuru olumlu sonuçlanırsa beş bine yakın ağaç yok edilecek.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteği ile “Ağaç Dikme Bayramı” için gün belirleme gündemdeyken, İstanbul Beykoz’da 553 villa uğruna beş bin ağacın kıyımı için başvuru yapıldı.

Beykoz’daki Kuzey ve Güney Kirazlı ormanlarına yapılması planlanan 553 villa için ağaç kesimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın buraları imara açması ile gündeme geldi.

Sözcü’nün haberine göre, 2018 Temmuz ayında başlayan ormana 553 villa projesini hayata geçirmek için 15 Mayıs 2019’da 553 villa projesinin yüklenicisi ZRS İnşaat, İstanbul 2 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na “Ağaçların kesimi, yolların tesviye edilmesi ve zemin etüdü yapılması” için izin başvurusu yaptı.

Başvuru, 12 Temmuz 2019 tarihli kurul toplantısının gündemine alındı. Şu an kuruldan çıkacak karar bekleniyor.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve çevreciler tarafından protesto edilen proje, Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 481 milyon lira yatırım bedeliyle 553 adet villa yapılmasını öngörüyor.

Yaklaşık 2 milyon metrekarelik ormanlık alanda yapılacak kesim ile beş bine yakın ağacın yok edileceği tahmin ediliyor.

Söz konusu alan İstanbul’un doğal ekolojik bütünlük taşıyan koridorunda bulunuyor ve İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı sınırları içinde yer alıyor.

Ağaç kesimi için izin istenen alanın özellikleri villa projesi için hazırlanan tanıtım dosyasında şöyle aktarılıyor:

  • Ormanda belirlenen ‘yapılaşma ön izin sahası’ içerisinde 11 bin 328 adet ağaç var
  • Bağlantı yolu alanlarında 284 adet olmak üzere toplam 11 bin 612 adet ağaç yer alıyor
  • İnşaatın yapılacağı saha içerisinde 4 bin 474 adet ağaç bulunuyor
  • Saha genelinde sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya ağaç türleri var

Kuzey Ormanları Savunması, Ocak ayında 553 villa yapılmak istenen alanla ilgili yaptığı basın açıklamasında, söz konusu projenin ekolojik dengeyi tehdit ettiğini belirtmişti.

Bianet’in haberine göre KOS, 14 Ocak’taki basın açıklaması ardından İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, kararın durdurulması için dilekçe verdi.

KOS’un açıklamasında, İstanbul Beykoz’da bulunan Kuzey Kirazlı Ormanı ve Güney Kirazlı Özel Ormanı olarak anılan alanın, 1995 yılında ‘Doğal Sit alanı’ ilan edildiği, 2017 yılında koruma derecesi düşürülen alanda inşaatın önünün açıldığı bilgisi yer aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Paulo Coelho kitabındaki 'Kürdistan'a sansür, Can Yayınları'ndan açıklama
Sonraki Haber
Bilim ve mitolojiyi beraber düşünmek: "Modern Mitler"