Ana SayfaGüncelAİHM: Demirtaş’ın ifade özgürlüğü ihlal edildi

AİHM: Demirtaş’ın ifade özgürlüğü ihlal edildi

HABER MERKEZİ – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Demirtaş’a tazminat ödenecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusuna ilişkin kararını açıkladı.

AİHM, Demirtaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Avukat Benan Mollu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“AİHM, 05.07.2005’te bir TV kanalına telefonla katılarak ‘Kürtlerin lideri Öcalan’ın avukatlarıyla görüş yasağının ve tecritin kaldırılması ve Öcalan’ın Kürt sorununun çözümündeki rolü’yle ilgili yaptığı konuşma nedeniyle Selahattin Demirtaş’a örgüt propagandasından ertelemeli hapis cezası verilmesini, konuşmada şiddete, silahlı direnişe ya da nefrete teşvik olmadığı için ifade özgürlüğüne aykırı buldu.”

Ayrıca mahkeme kararına göre Türkiye hükümeti, Demirtaş’a 2 bin 500 euro manevi tazminat, bin euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın, 5 Temmuz 2005 tarihinde Diyarbakır İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticisiyken Roj TV’de yaptığı bir konuşma sonrasında “örgüt propagandası yapmak” suçundan mahkum edilmesiyle ilgili olarak yapılmıştı.

AİHM, Demirtaş hakkında Türkiye’yi daha önce de mahkum etmişti

Daha önce de AİHM, 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara rağmen halen tutuklu bulunan Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden Büyük Daire, mahkemenin belirleyeceği bir tarihte dosyayı inceleyecek.


Demirtaş “Bir de benden dinleyin” dedi, iddialara tek tek yanıt verdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Metacritic'e göre 2019’un ilk yarısının en iyi 20 filmi
Sonraki Haber
10 Ekim Katliamı’nda oğlunu kaybeden babaya "Cumhurbaşkanına hakaret"ten hapis cezası