Ana SayfaGüncelAİHM’in en genç yargıcı: Saadet Yüksel

AİHM’in en genç yargıcı: Saadet Yüksel

HABER MERKEZİ – AİHM yargıçlığına seçilen Saadet Yüksel yemin ederek görevine başladı. Yüksel, AİHM’nin “en genç yargıcı” unvanına da sahip oldu.

Saadet Yüksel, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından 9 Nisan’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı seçildi.

Yüksel, AKPM genel kurulunda yapılan oylamada geçerli 176 oyun 111’ini almıştı.

9 yıllığına ve tek seferliğine AİHM yargıcı seçilen Yüksel, böylelikle Rıza Türmen ve Işıl Karakaş’tan sonra daimi olarak Strasbourg’da görev yapacak üçüncü Türkiyeli yargıç oldu.

Saadet Yüksel için Avrupa AİHM’in Strasbourg’daki merkezinde düzenlenen yemin törenine, mahkemenin Yunanistanlı başkanı Linos-Alexandre Siclianos ve çok sayıda AİHM yargıcı katıldı. Sicilianos törende yaptığı konuşmada Yüksel’e başarılar diledi.

Yemin töreninde Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de yer aldı.

AİHM’in en genç yargıcı

1983 İstanbul doğumlu Yüksel, AİHM yargıçlığı öncesinde 2017’den bu yana İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekteydi.

DW Türkçe’nin haberine göre Harvard Üniversitesi’nden mezun olan Yüksel, AİHM’nin “en genç yargıcı” unvanına da sahip oldu.

Türkiye en çok şikayet alan 4’üncü ülke

Türkiye şu anda Rusya, Romanya ve Ukrayna’nın ardından AİHM gündeminde hakkında en fazla şikayet olan ülke konumunda.

AİHM gündemindeki 58 bin 500 dava başvurusundan 7 bin 850’sini Ankara’ya karşı şikayetler oluşturuyor.