Ana SayfaGüncelAKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’den ‘Doğu Akdeniz’ için ortak bildiri

AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’den ‘Doğu Akdeniz’ için ortak bildiri

HABER MERKEZİ – Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan gerilimle ilgili AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti ortak bildiri yayınladı. HDP ise ortak bildiriye imza atmadı.

AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışmalarının sürdürülmesi yönünde ortak bildiri imzaladı.

Dört partinin grup başkanvekillerinin imzasının bulunduğu bildirgede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü politik girişimler, alacağı tedbirleri destekleme konusunda ortak tutum alındı.

“Doğu Akdeniz bölgesi hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda, bir oldu-bittiye getirilerek Kıbrıs Türk’ünün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk temelindeki meşru hak ve çıkarlarını görmezlikten gelme, bu yönde siyaset yürüten çevrelerin politikalarına her hal ve şartta karşı olduğumuzu en açık ifade ile ortaya koyuyoruz.
“Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nde açıklanan yaptırımları uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez bulduğumuzu özelikle belirtiyoruz.
“Avrupa Birliği’nin bu konuda uluslararası hukuka riayet ederek adil, hakkaniyetli ve tarafsız bir tutum sergilemeye davet ediyoruz.
“Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine yasadışı olarak dahil ettiği uluslararası petrol şirketlerinin ve bu konuda Rum tarafına destek veren ülkelerin yürüttüğü tüm süreçler ve faaliyetlerde Kıbrıs Türkleri’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hak ve çıkarlarını yok sayma yönündeki girişimlerin sahipleri bilinmelidir ki çabaları beyhudedir. Uluslararası hukuka aykırıdır, bölgenin toplumsal ve politik gerçekliği ile derin bir çelişki içindedir.
“Bu anlamda Devletimizin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürmesini doğru ve yerinde buluyoruz. Türkiye’nin ve KKTC’nin hiçbir baskıya boyun eğmeksizin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını koruyacak kudrete sahip olduğunu bilinmelidir.
“Devletin Doğu Akdeniz’de adalet ve hakkaniyet temelinde bir paylaşımının sağlanmasını esas alan ve bu çerçevede milletimizin hak ve menfaatlerini korumak hedefli olarak yürüttüğü her politik girişimi, aldığı her tedbiri, attığı her adımı sonuna kadar desteklediğimizi, her hal ve şartta bu ortak duruşumuzun kararlılıkla devem edeceğini aziz milletimize ve dünya kamuoyuna bildiririz.”

HDP imzalamadı

Ortak bildiriye HDP imza atmadı.

Bildiriye imza atılmamasının sebebini HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Genel Kurul’da açıkladı.

Oluç, Kıbrıs’taki Türk ve Rumların siyasi bir uzlaşıya varmadığı sürece Kıbrıs’ta hidrokarbon arama ve sondaj projelerinin iki taraflı durdurulmasından yana olduklarını söyledi.

“İki tarafın ortak siyasi iradesi dışındaki tüm girişimler meşruiyet tartışmasını beraberinde getirmektedir. Bu sebeple Kıbrıs’ta garantör devletler dahil olmak üzere hiçbir üçüncü taraf Kıbrıs’ta siyasi çözüm imkanlarını heba edecek bir tavır içerisinde bulunmamalıdır.
“Bu bağlamda Kıbrıs Türk halkının lideri Mustafa Akıncı’nın Rum lider Nikos Anastasiadis’e sunduğu ‘ortak bir komite kurulması’ kapsamlı önerisini destekliyoruz.
“Dolayısıyla bölgede gerilimi tırmandırabilecek hiçbir tutumun arkasında olmayacağımızın altını çiziyor; siyasi, diplomatik, hukuki diyalog kanallarının sürekli açık tutulmasını öneriyoruz ve önemsiyoruz.”

Güney Kıbrıs yönetimi 2011 yılında petrol ve doğal gaz aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan ederek, bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi ‘Fatih’ ise geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başladı. İkinci sondaj gemisi ‘Yavuz’ ise 8 Temmuz gece saatlerinde adanın kuzeydoğusundaki Karpaz burnu açıklarına ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri’ne ait gemi ve hava vasıtalarının Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yürüten gemilere refakat ettiğini açıkladı.

Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği parsellerden bazıları ise Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor.

Her iki taraf da kesişen parsellerde sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Söz konusu gerilim üzerine Avrupa Birliği, bölgedeki faaliyetlerinden ötürü Türkiye’ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığı içerisinde bulunuyordu.

Haziran ayında Ankara’yı yaptırımlar konusunda uyaran Birlik, Ankara’nın geri adım atmaması nedeniyle geçtiğimiz günlerde bu yaptırımları hayata geçirme kararı aldı.

Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye üzerinde ekonomik baskıyı artıracak dört kritik başlıkta yaptırım uygulama kararı aldı.

Buna göre Havacılık Anlaşması müzakereleri askıya alınacak, Avrupa Yatırım Bankası kredi desteği gözden geçirilecek, mali yardımlarda kesintiye gidilecek, ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin üst düzey siyasi diyalog askıya alınacak. Bu yaptırımların Türkiye’nin zaten kötü olan ekonomisini daha olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Öte yandan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerine Akdeniz’e kıyısı olan Mısır da tepkili.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve tek taraflı çalışmalar yaptığı savunulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gezi Davası: Osman Kavala'ya yine tahliye yok, bir sonraki duruşma Ekim'de
Sonraki Haber
'Bakur' Davası: Mavioğlu ve Demirel'e 4'er yıl 6'şar ay hapis cezası