Ana SayfaGüncelAKP’den ‘başkanlık sistemi’ açıklaması: Aksayan yerlerin üzerine gidilecek

AKP’den ‘başkanlık sistemi’ açıklaması: Aksayan yerlerin üzerine gidilecek

HABER MERKEZİ – AKP Sözcüsü Çelik, ‘başkanlık sistemi’nde revizyon tartışmalarıyla ilgili olarak, “Tıkanıklık görülen, eksiklik görülen yerlerin üzerine gidilecek” açıklamasını yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekilleriyle yaptığı toplantı sonrası partinin sözcüsü Ömer Çelik kameraların karşısına geçti.

Çelik, Meclis’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyarlanmasına ilişkin AKP içindeki değerlendirmelerle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Milletvekillerinin kendilerinin illeriyle merkezi yönetim arasındaki ilişkinin verimliliğiyle ilgili ortaya koyduğu notlar dikkatle değerlendiriliyor. Bu sistemin en büyük özelliği vatandaşın devletten hızlıca hizmet alabilmesiydi.
“Sayın milletvekillerinin ilettikleri bazı makamlarda, bürokratik makamlarda bu hızı göremedikleri, aksayan yerlerle ilgili tespitleri olduğu gibi hem süreçlerle ilgili hem de belli konumlarla ilgili değerlendirmeleri oluyor. Tıkanıklık görülen, eksiklik görülen yerlerin üzerine gidilecek.”

Bir yıllık sistem değerlendirmesiyle ilgili çalışmanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki ekip tarafından yapıldığını belirten Çelik, şöyle devam etti:

“Değerlendirmelerin sonuçları Cumhurbaşkanımıza arz edilecektir. Kendilerinin ifade ettiği gibi bunları Sayın (Devlet) Bahçeli ile değerlendirecekler. Cümleyi daha geniş tuttu ‘diğerleri’ de dedi. ‘Buradaki tartışma sistemin meşruiyeti ile ilgili değil, sistemin verimliliğiyle ilgili pozitif önerileri varsa herkesle görüşülebilir’ diye daha geniş manada da kullandı.”

Muhalefet parlamenter sistemde ısrarcı

16 Haziran 2017’de referandumda onaylanan anayasa değişikliği sonrasında 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimle Türkiye, ‘başkanlık sistemi’ne resmen geçmişti.

Cumhurbaşkanı hem devletin hem de hükümetin başı olmuştu. Parlamenter sistemde Bakanlar Kurulu’nun elinde bulunan yürütme yetkilerinin tümü cumhurbaşkanına aktarılmıştı.

Bir yıllık süreçte ise muhalefet partileri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “tek adam rejimi” olarak tanımlayarak parlamenter sisteme dönüş konusunda ısrar ediyor.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kupanın ardından: Kadın futbolcular eşit ücret için ‘atakta’
Sonraki Haber
Bursa'da kadın cinayeti: Yunus Emre Akar nişanlısını darp ederek öldürdü